Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Einsteinin autonkuljettajana

Mikko Myllykoski

Mikko Myllykoski

Kuva: Kirill Lorech


”Minulla on kaksi työuraa. Tutkin ja teen tiedettä päivällä. Popularisoin iltaisin ja viikonloppuisin”, totesi kädellisten tutkija Frans de Waal (s. 1948) vastikään Euroopan tiedekeskusliiton (Ecsite) vuosikokousyleisölle Grazissa, Itävallassa. ”Jos lopettaisin tutkimuksen teon, minua alettaisiin vähätellä kuten Desmond Morrisia aikoinaan. ”
Alastonta apinaa (The Naked Ape, 1967) ennen Morris oli julkaissut 48 tieteellistä artikkelia, mutta silti hänestä tuli kateellisten kollegojen silmissä ja puheissa vulgarisoija, tieteen rahvaanomaistaja. Tämä ei estänyt tiedeyhteisöä omaksumasta Morrisin esittämiä ajatuksia ajan myötä.
Frans De Waalin kirjoja on käännetty 20 kielelle. Hän korostaa, että tutkijoiden on oltava mukana tiedeviestinnässä, sen ytimessä: he voivat puhua aiheesta syvällisesti ja pystyvät vastaamaan myös esitettyihin kysymyksiin. Waalin mielestä myös tiedetoimittajien joukossa on monia hyviä, mutta useimpien kysymykset jäävät yleiselle tasolle.
Kaskun mukaan Albert Einsteinin luentokiertueen autokuljettaja oppi takarivistä neron esitelmän niin hyvin, että sanoi pystyvänsä esittämään sen. Einstein oli juonessa mukana ja niinpä rooleja vaihdettiin eräällä pikkupaikkakunnalla. Tuli yleisökysymyksen aika. Autonkuljettaja, jonka esitelmä Einsteinina oli onnistunut oikein mallikkaasti, totesi: ”Tämä kysymys on niin helppo, että autonkuljettajanikin osaa vastata siihen!”
Toivottavasti moni tutkija seuraa Einsteinin ja de Waalin esimerkkiä. Sitä odotellessa tiedetoimittajilla riittää tehtävää – ikuisesti. Itselleni esimerkiksi de Waalin tutkimukset olivat ennestään tuttuja: nimenomaan suomalaisten tiedetoimittajien esitteleminä.
Uteliasta kesää!

Julkaistu

17 kesä, 2016

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)