Melkein heti muutettuaan Huippuvuorten Longyerbyeniin Heikki Lihavainen hankki kiväärin.
Heikki Lihavainen on ollut töissä ilmatieteen laitoksella vuodesta 1996 asti, ja hän toimi siellä ennen muuttoaan Huippuvuorille ilmakehän koostumuksen tutkimusyksikön päällikkönä, erityisalanaan ilmakehän pienhiukkaset.
”Näin tämän mahdollisuutena tehdä jotain ihan toisenlaista. Tutkimuksessa lähestymistapa on hyvin monialainen – ja ulkoilmaihmisenä pidin tietenkin tätä aluetta kiinnostavana”, hän sanoo.
Huippuvuorille hän lähti niin ikään johtajaksi, kansainväliseen Svalbard integrated artic earth observing system SIOSiin. Huippuvuorilla elo on vain aivan toisenlaista kuin Helsingin Kumpulan kampuksella.
Se kivääri sitten? No, jääkarhujen varalta tietenkin. Niitä eksyy välillä taajaman keskustaankin, ja etenkin taajaman ulkopuolella on syytä olla varuillaan. Ei jääkarhuja ammuta kuin, jos ne hyökkäävät ihmisen kimppuun tai jos ne eivät pakene varoituslaukauksesta, mutta varmuuden vuoksi ase pitää olla. Taajaman ulkopuolella ei saa olla lainkaan ilman asetta.
Kaikki Huippuvuorille menevät tutkijat passitetaan ampumaradalle sekä uimaan ja nousemaan jääkylmästä vedestä vaatteet päällä. Ympäristö on hurja ja siksi kaikkia opetetaan pysymään hengissä.
Jääkarhujen takia Huippuvuorilla on myös ollut tapana pitää ovea auki, jos jonkun pitää paeta karhua kohdalla olevaan taloon. Lihavainen pitää ovea lukossa, etteivät hänen koiransa karkaa. Avain on kuitenkin lukossa, ja sisään pääsee.
Ilmasto lämpenee nopeasti
Lihavaisen uuden organisaation tarkoituksena on optimoida Arktiksella tehtäviä mittauksia niin, että niistä saataisiin enemmän irti. SIOS osaa esimerkiksi paikantaa, missä tarvitaan lisää mittauksia.
Samalla he lisäävät yhteistyötä eri laitosten välillä, jotta tutkijat voivat mennä tekemään mittauksia toistensa luo. Monella maalla on myös mittauslaitteita ihan vierekkäin, ja SIOS osaa sanoa, että kannattaisi mennä vaikka eri puolelle saarta. Kohteena on kaikki luonnontieteen tutkimus merenpohjasta ilmakehän yläosiin.
Huippuvuoret on hyvä paikka tutkia Arktista aluetta.
Ilmasto muuttuu Huippuvuorilla nopeammin kuin etelämmässä, ja sen näkee jo. Lihavainen on asunut Longyerbyenissä vasta alle vuoden, mutta hän on jo nähnyt, miten moni talo on kallistunut. Huippuvuorten ikiroutaan ei ole voinut tehdä perustuksia, ja talot on siksi paalutettu kahteen metriin. Nyt ikirouta sulaa ja talot pitäisi paaluttaa kuuteen metriin.