Ulla Järvi
Tiedetoimittajain liiton Vuoden tiedeviestintä-palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa televisio-ohjelmalle.
Nelosella esitettävä ja Yellow Filmin tuottama Hyvät ja huonot uutiset -ohjelma haluaa olla samaan aikaan sekä viihdyttävä että tieteellisesti tinkimätön.
Hyvien ja huonojen uutisten vetäjä Henkka Hyppönen. kertoo käsikirjoittaja-tiimin ottavan jokaisesta uutisesta yhteyttä alkuperäisen tutkimuksen tekijään.
”Amerikkalainen huippututkija vastaa aina meiliimme vuorokauden sisällä, mutta suomalainen tutkija ei välttämättä vastaa koskaan”, vertaa Henkka Hyppönen tutkijoiden eroja suhtautumisessa televisio-ohjelmiin.
Hyppösen mukaan ohjelmantekijöiden missiona voidaan kyllä pitää taikauskon vähentämistä maailmasta, mutta saarnaamaan ei haluta ryhtyä.
”Sitä paitsi tiede tuottaa niin jännittäviä selityksiä maailmasta, ettei tarvitse käyttää mielikuvitusta mielenkiintoisempien selitysten keksimiseen. Pyrimme tuomaan tiedeuutisiin hauskoja ja odottamattomia näkökulmia ja haluamme tehdä niistä nokkelia ja osuvia huomioita”, hän sanoo.
Silti vielä viime vaiheessa voi roskakoriin mennä työstämämme juttu, jos käykin ilmi sen tieteellinen epäluotettavuus.
”Jos tutkimusjoukko on seitsemän ihmistä, sellainen tiede ei meille kelpaa”, Hyppönen toteaa.
”Kohderyhmämme on ihmiset, jotka ajattelevat omilla aivoillaan. Sen tarkemmin emme ole halunneetkaan ohjelmaa konseptoida”, sanoo Hyppönen.
Tiedeuutisia huumorilla ruotiva visailuohjelma on palkittu aiemmin Kultaisella Venlalla