Juhlavuonna tuupataan ja mentoroidaan

Tuukka Tammi

Tänä vuonna vietetään Suomen tiedetoimittajain liiton 35-vuotisjuhlaa. Liitosta on tullut varhaiskeski-ikäinen: jo aika paljon kokenut ja maailmassa paikkansa löytänyt, mutta ei vielä täysin kaavoihinsa kangistunut. 35-vuotias täyttävä huomaa olevansa kahden isomman merkkipäivän puolivälissä ja haluaa jotenkin juhlistaa tätä. Ei kovin isosti – isot juhlat vasta viiden vuoden päästä – mutta jotenkin.

Liiton hallitus on päättänyt, että ”välijuhlavuotta” vietetään tekemällä samoja hyväksi koettuja asioita kuin aiempina vuosina, mutta osin vähän isommin. Yksi vähän isommin toteutettava juttu ovat juhlavuoden uudet apurahat. Toinen uusista apurahoista on ”tuuppaustonni”, alkuun sysäävä apuraha pieniin ja lyhytkestoisiin hankkeisiin, jotka totutetaan nopealla aikataululla mutta voivat olla alku jollekin isommalle. Apurahan saamiseen riittää hyvä idea ja kevyt hakemus.

Tuuppaustonnin lisäksi liitto jakaa tänä vuonna 1–3 suurta, 10 000 euron apurahaa käytettäväksi erityisen haastavaan tiedeviestintää edistävään hankkeeseen. Tämä suurapuraha sisältää myös liiton tuella mentorin eli henkilön, joka hakijaa kokeneempana osaa antaa tukea ja opastusta hankkeen toteuttamisessa.

Juhlavuoden uudet apurahat ovat mahdollisia, koska Kopioston tilittämät tekijänoikeuskorvaukset ovat jälleen selvästi ennakoitua isommat. Jo monta vuotta on varauduttu kopiointikorvausten vähenemiseen, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt, päinvastoin. Noista uusista apurahoista ilmoitetaan keväämmällä.

On siis syytä iloita ja yhteisiä ilonpidon paikkojahan vuoden varrelle mahtuu. Ensimmäinen niistä on Valon päivän juhla 3.2., jolloin myös jaetaan Vuoden tiedetoimittaja- ja Vuoden tiedeviestintäpalkinnot. Vuoden suurimpia koulutustapahtumia vanhaan tapaan ovat Sanan valta 6 -koulutuspäivä maaliskuussa ja 7. Kansallinen tiedeviestinnän kongressi loka-marraskuussa. Liitto järjestää jäsenilleen myös kaksi opintomatkaa: Novgorodiin Venäjälle sekä heinäkuussa Euro Science Open Forum -tapahtumaan Triesteen, Italiaan. ESOF-haku julistetaan helmikuussa.

Silti – resurssit, apurahat ja tapahtumat ovat vain mahdollistajia. Niiden hyvä jama tarkoittaa, että saamme tänäkin vuonna kehittää tiedeviestinnän sisältöjä ja menetelmiä isolla joukolla ja hyvissä puitteissa.

Tiedetoimittaja 4/2020


Kannen kuva: Vesa-Matti Väärä

Pääkirjoitus

Tuukka Tammi: Monikasvoinen tiedetoimittaja on valpas otus

SUURAPURAHALLA KUVATAAN ELÄIMEN TUNTEITA

Ulla Järvi: Haluatko tietää, mistä sika nauttii?
Ulla Järvi: Saparon kertomaa
EUROOPPALAISTA ELÄMÄÄ KORONAN VARJOSSA

Sanna Kivimäki: Berliinin Falling Walls täynnä tulevaisuutta ja toivoa – myös etänä
Päivi Kapiainen-Heiskanen: Sukupuoli ja -polvi korostuvat eurooppalaisten etätyökokemuksissa
Aki Petteri Lehtinen: Elämän monet mahdollisuudet

TEKIJÄINOIKEUKSILLA VOI MYÖS KIKKAILLA

Päivi Kapiainen-Heiskanen: Tiedätkö, kuka laskuttaa kuvistasi?

KENEN EHDOILLA PUHUTAAN SEKSITYÖSTÄ?

Salla Nazarenko: Puhe seksityöstä on puhetta etuoikeuksista
Näin sen luin

Aki Petteri Lehtinen: Viisautta rakastavat naiset

Kirjat

Aki Petteri Lehtinen: Drugs, please
Aki Petteri Lehtinen: Aivojen sopukoista
Pekka Wahlstedt: Yhteinen kieli ei takaa yhteistä ymmärrystä
Pekka Wahlstedt: Selviytymistarinoita uupumuksesta
Pekka Wahlstedt: Tiedekulman pokkari avaa vallan umpisolmuja

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin