Juhlavuonna tuupataan ja mentoroidaan

Tuukka Tammi

Tänä vuonna vietetään Suomen tiedetoimittajain liiton 35-vuotisjuhlaa. Liitosta on tullut varhaiskeski-ikäinen: jo aika paljon kokenut ja maailmassa paikkansa löytänyt, mutta ei vielä täysin kaavoihinsa kangistunut. 35-vuotias täyttävä huomaa olevansa kahden isomman merkkipäivän puolivälissä ja haluaa jotenkin juhlistaa tätä. Ei kovin isosti – isot juhlat vasta viiden vuoden päästä – mutta jotenkin.

Liiton hallitus on päättänyt, että ”välijuhlavuotta” vietetään tekemällä samoja hyväksi koettuja asioita kuin aiempina vuosina, mutta osin vähän isommin. Yksi vähän isommin toteutettava juttu ovat juhlavuoden uudet apurahat. Toinen uusista apurahoista on ”tuuppaustonni”, alkuun sysäävä apuraha pieniin ja lyhytkestoisiin hankkeisiin, jotka totutetaan nopealla aikataululla mutta voivat olla alku jollekin isommalle. Apurahan saamiseen riittää hyvä idea ja kevyt hakemus.

Tuuppaustonnin lisäksi liitto jakaa tänä vuonna 1–3 suurta, 10 000 euron apurahaa käytettäväksi erityisen haastavaan tiedeviestintää edistävään hankkeeseen. Tämä suurapuraha sisältää myös liiton tuella mentorin eli henkilön, joka hakijaa kokeneempana osaa antaa tukea ja opastusta hankkeen toteuttamisessa.

Juhlavuoden uudet apurahat ovat mahdollisia, koska Kopioston tilittämät tekijänoikeuskorvaukset ovat jälleen selvästi ennakoitua isommat. Jo monta vuotta on varauduttu kopiointikorvausten vähenemiseen, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt, päinvastoin. Noista uusista apurahoista ilmoitetaan keväämmällä.

On siis syytä iloita ja yhteisiä ilonpidon paikkojahan vuoden varrelle mahtuu. Ensimmäinen niistä on Valon päivän juhla 3.2., jolloin myös jaetaan Vuoden tiedetoimittaja- ja Vuoden tiedeviestintäpalkinnot. Vuoden suurimpia koulutustapahtumia vanhaan tapaan ovat Sanan valta 6 -koulutuspäivä maaliskuussa ja 7. Kansallinen tiedeviestinnän kongressi loka-marraskuussa. Liitto järjestää jäsenilleen myös kaksi opintomatkaa: Novgorodiin Venäjälle sekä heinäkuussa Euro Science Open Forum -tapahtumaan Triesteen, Italiaan. ESOF-haku julistetaan helmikuussa.

Silti – resurssit, apurahat ja tapahtumat ovat vain mahdollistajia. Niiden hyvä jama tarkoittaa, että saamme tänäkin vuonna kehittää tiedeviestinnän sisältöjä ja menetelmiä isolla joukolla ja hyvissä puitteissa.

Kannen kuva: Mikko Käkelä

Pääkirjoitus

Ulla Järvi: Lehdistönvapaus liukuu kahtaalle

AJATTELEMINEN ON AKATEEMINEN URA

Jaana Ahlblad: Ajattelun ajattelijat – Mielenfilosofi Pii Telakivi toivoo filosofien paluuta
Aki Petteri Lehtinen: Kirjainten kauneus – Niina Turtola tutkii typografian outouttamista

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin