Lääketiede jyrää tiedeuutisissa

Visa Noronen

Lääketiede ja muut ihmisen omaa hyvinvointia koskevat aiheet kiinnostavat toimittajia eniten. Eurooppalainen tiedeuutisten jakeluportaali AlphaGalileo on julkaissut oman listansa viime vuoden luetuimmista tiedeuutisista, jotka on julkaistu sen sivuilla.

Vuoden 2015 kymmenestä luetuimmasta tiedotteesta kahdeksan koskee lääketiedettä tai ihmisen hyvinvointia muusta näkökulmasta. Kaksi muuta aihetta koskee historiantutkimusta. AlphaGalileo julkaisee sivuillaan yliopistojen kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja tiedotteita tärkeimpänä kohderyhmänä tiedeuutisaiheita etsivät toimittajat.

Viime vuoden suosituin aihe on Oslon yliopiston kulttuurihistorian museon tiedote, jossa kerrottiin poikkeuksellisen komean viikinkimiekan löytymisestä arkeologisissa kaivauksissa. Historiantutkijoiden mukaan hauta on viikinkiajan viimeisiä suuria hautoja ja miekka on mahdollisesti kuulunut jollekin viimeisistä suurista viikinkisotureista. Sen koristeet, kullan käyttö ja sijainti haudassa kertovat soturin ylhäisestä asemasta ja viikinkiajan vaihtumisesta kristityn Norjan aikakauteen.

Pakkomielteinen käytös sai eniten lääketieteen uutisointeja

Toiseksi suosituin aihe on jo lääketieteen alueelta. Montréalin yliopiston tutkijat kertoivat tutkimustuloksista, joiden mukaan tylsistyminen ja turhautuminen saavat ihmisen nyppimään ihoaan ja käyttäytymään muuten pakkomielteisesti.

kuva1-20150310

Viime vuoden suosituin AlphaGalileo-tiedeuutinen kertoo Montréalin yliopistojen tutkijoiden löydöstä. Sen mukaan ihmiset, jotka tylsistyvät, turhautuvat tai menettävät kärsivällisyytensä helposti, alkavat muita helpommin nyppiä ihoaan tai alkavat muuten kärsiä kehon keskittyneesta toistuvasta käyttäytymisestä. Kuva: Montréalin yliopisto

– Krooninen hiusten vetäminen, ihonnyppimishäiriö, kynsien pureskely ja monet muut tavat tunnetaan kehon keskittyneinä toistuvina käyttäytymisinä. Vaikka nämä voivat kertoa merkittävästä ahdistuksesta, ne näyttävät myös tuottavan mielihyvää, kertoo johtava tutkija Kieron O’Connor Montréalin yliopistosta.

Ihmisiä kiinnostaa oma hyvinvointi

Tieteen viestijöiden näkökulmasta tämä uutinen on erinomainen toimittajille kerrottavaksi.

– Lääketiede, jos tutkimustulokset ovat sovellettavissa, saa luonnostaan paljon näkyvyyttä mediassa, koska kaikki etsivät jatkuvasti tapoja parantaa omaa hyvinvointiaan. Kokemukseni mukaan kaikki mikä kertoo, miksi ajattelemme tietyllä tavalla tai teemme tiettyjä asioita, saa hyvin paljon huomiota. Ja erityisesti jos tieteellinen tutkimus kertoo, että jollain huonolla tavalla onkin myönteisiä vaikutuksia – kuten marijuanan käytöllä – huomiota tulee valtavasti, kertoo William Raillant-Clarck, Montréalin yliopiston kansainvälinen tiedottaja.

Tiede- ja yleistoimittajat toimivat eri tavoin

Raillant-Clarck huomauttaa, että uutisen saama huomio tuli etupäässä yleistoimittajilta. Tämä tiedote julkaistiin samaan aikaan, kun artikkeli tuli ulos paperijulkaisussa eli verkosta tieteellinen artikkeli oli jo ollut luettavissa aiemmin.

– Erityisesti Yhdysvalloissa tiedetoimittajilla on tapana sivuttaa aiheet, jotka ovat olleet verkossa jo yli viikon ja yleensä vaatia artikkelia luettavaksi luottamuksellisesti ennen kuin tieteellinen julkaisu julkistaa sen verkossa. Siksi tämän artikkelin saama näkyvyys tuli lähinnä muilta kuin tiedetoimittajilta, Raillant-Clarck kertoo.

Jutussa näkyi Raillant-Clarckin mukaan myös selkeä lumipalloefekti. Kanadalaiset toimittajat eivät ensin kiinnostuneet aiheesta. Tämän jälkeen kuitenkin espanjalainen toimittaja teki juttua. Espanjasta uutinen levisi Latinalaiseen Amerikkaan, josta Yhdysvaltojen espanjankielisten medioiden toimittajat löysivät aiheen. Sieltä sen löysivät englanniksi kirjoittavat amerikkalaistoimittajat. Ja kun kanadalaistoimittajat näkivät uutisen amerikkalaislehdissä, he päättivät sittenkin kirjoittaa aiheesta.

Viime vuoden suosituin AlphaGalileo-tiedeuutinen kertoo viikinkihaudasta löytyneestä miekasta. Konservaatori Vegard Vike tutkii löytöä. Kuva: Ellen C. Holthe, Oslon yliopiston kulttuurihistorian museo

Viime vuoden suosituin AlphaGalileo-tiedeuutinen kertoo viikinkihaudasta löytyneestä miekasta. Konservaatori Vegard Vike tutkii löytöä.
Kuva: Ellen C. Holthe, Oslon yliopiston kulttuurihistorian museo

Kannen kuva: Mikko Suominen

Pääkirjoitus

Heljä Salonen: Enemmän särkeä ja järkeä

VIESTINNÄN KALTEVALLA JA LIUKKAALLA PINNALLA


Mikko Suominen: Jäällä – vältä, varo vai viihdy?
Ulla Järvi: Kuuntele Jussi Valtosen puhe: Havaintoja ja illuusioita
Aki Petteri Lehtinen: Vastaiskujen vastaiskut – Entä kun tutkijat selittävätkin aiheensa itse?
Sanna Kivimäki: Tiede – viestijöiden ja toimittajien yhteismaa
Arja-Leena Paavola: Korona-aika kannusti museoita podcastien tekoon
”PYRITÄÄN RAPAUTTAMAAN MUN USKOTTAVUUTTANI TOIMITTAJANA”


Mari Heikkilä: Toimittajien häirintä on ongelma, johon pitää puuttua

NAISTEN HISTORIA ON MUUTAKIN KUIN TARINOINTIA


Päivi Kapiainen-Heiskanen: Alkuperäislähteillä myytit murtuvat – Helena Ruuska ja Minna Maijala ottivat tutkijan asenteen kohteisiinsa
Teuvo Peltoniemi: Maggie Walz – varhainen amerikansuomalainen suffragetti

AJASSA LIIKKUVAA


Niklas Bengtsson: Dopamiinipaukku kauhukirjallisuutta
Sanna Kivimäki: Vähin äänin vaikuttaa – Tieteen ja taiteen liitto näyttämöllä

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin