Miljardit virukset ympärillämme

Pekka Wahlstedt

Matti Jalasvuori: Virus – kosmoksen kappellimestari. Docendo 2020.

Viruksia on kaikkialla, että voisi puhua virosfääristä. Ihminen on tuhannen miljardin miljardin miljardin viruksen ympäröimä – ja kuitenkin vain yksi on noussut (ihmisen kannalta katsoen) suorastaan maapallon kapellimestariksi.

Tosin historiasta löytyy muitakin suurtuholaisia espanjantaudista ebolaan. Kirjassa käydään läpi ne kaikki, ja paljon muutakin. Itseasiassa kirja karkaa liikaakin varsinaisesta aiheestaan, kapellimestarista, ja kohoaa tarkastelemaan koko kosmosta ja elämän syntyä.

Virus – kosmoksen kapellimestari -kirjaa voi verrata Matti Vuennon kirjaan Virukset, jonka päivitetty versio ilmestyi samoihin aikoihin. Vuento on kirjoittaa selkeästi , mutta tiedemäismäisesti, kun taas Jalasvuorta lukee kuin romaania. Koronastakin Jalasvuorella on enemmän sanottavaa.

Moni ihmettelee koronasta lähteviä tappimaisia ulokkeita. Niistä virus on saanut nimensä, tapit muistuttavat kruunua ja corona on latinaksi kruunu. Tapeilla virus kiinnittyy ja tunkeutuu uhriinsa.

Rokotteen keksimisen hitauden ymmärtää, kun lukee useamman sivun viemää selvitystä rokotteen etsimisen ja löytämisen monista eri vaiheista – taas tulee eteen tieteellisen tutkimuksen yksi paradoksi: mitä pienempi kohde, sitä monimutkaisempi rakenne sillä on.

Viruksista on myös hyötyä. Esimerkiksi niitä voidaan käyttää antibiooteissa bakteereja vastaan. ” Vihollisesi vihollinen on ystäväsi”, kiteyttää Jalasvuori.

Korona on myös kasvattanut ihmisiä henkisesti. Pikajunan vauhdilla kiitävä yhteiskunta joutuu pitämään hengähdystaukoa. Ihmiset downsiftaavat, ja moni huomaa kuluttamisen turhuuden ja henkisen hyvinvoinin tärkeyden.

Viruksista ei koskaan eroon päästäisikään: ne olivat maapallolla ensimmäisinä ja lähtevät viimeisenä. Jälkisanoissa Jalasvuori pohtii filosofisesti, että virukset, toisin kuin bakteerit, ovat täysin riippuvaisia niille elämän ja toimintakyvyn antavista soluista – miten siis on mahdollista että virukset olivat pallollamme jo ennen kuin solut ilmaantuivat?

TUNTURIEN PÄÄLTÄ

Mikko Suominen: Kuukausi kaamoksessa

TIETEEN ÄÄRELTÄ ARKEEN

Päivi Ängeslevä: Perustavan kysymyksen äärellä – kuka on tiedetoimittaja?
Aki Petteri Lehtinen: Luulot pois – tieto tiskiin vuonna 2021
Aki Petteri Lehtinen: Tiede uudistaa itseään
Aki Petteri Lehtinen: Sivistynyt painiottelu valistuksesta

Kolumni

Salla Nazarenko: Aleksei Naval’nyi ja epätoivon isänmaallisuus

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin