Mitä kuuluu tiedejournalismi?

Marjo Laukkanen

Meillä Suomessa ovat asiat vielä aika hyvin. Näin totesimme suomalaisten kollegoiden kanssa tiedetoimittajien maailmanlaajuisessa konferenssissa, joka pidettiin lokakuun lopulla San Franciscossa. Yhdysvalloissa kun oltiin, yksi keskeinen puheenaihe oli tieteen- ja journalisminvastaisuuden lisääntyminen. Monissa puheenvuoroissa ratkaisuksi tarjottiin entistä avoimempaa tiedeviestintää, joka lisäisi kansalaisten ymmärrystä tieteen keinoista ja periaatteista.

– Uskottavuus on vaikea saavuttaa mutta helppo menettää, totesi toimitusjohtaja Susan Desmond-Hellmann Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä.

Desmond-Hellmannin mukaan tutkijoilla on kiusaus liioitella tutkimustuloksiaan rahoituksen tai maineen takia. Toimittajaa houkuttaa myös uutisen merkittävyyden lisääminen. Desmond-Hellmann totesi osuvasti, ettei meille riitä, että ymmärrämme totuuden perään, vaan meidän tulee lisäksi ymmärtää yleisöämme. Hän kehotti tutkijoita kertomaan tutkimuksestaan tavalla, jonka kuka tahansa tajuaa, ja niin, että sillä on merkitystä kuulijan oman elämän kannalta.

Konferenssissa kuultiin toinen toistaan uskomattomampia tarinoita siitä, kuinka autoritaarisissa maissa tiedehuijauksilla voi olla viranomaisten tai jopa valtion tuki. Tällöin yksittäisten tiedejournalistien työ on melkoista korpeen huutamista. Myös Yhdysvalloissa tieteenvastaisuus kulkee käsi kädessä poliittisten tavoitteiden kanssa. Esimerkiksi ilmastopolitiikassa ratkaisevat tutkijoiden mukaan enemmän raha ja asenne kuin tieto.

Tällaisessa maailmassa usko avoimuuteen ja faktoihin on samaan aikaan sekä ihailtavaa että hieman sinisilmäistä. Eräs yleisössä istunut tiedetoimittaja kysyikin, tarvitsevatko tiede ja journalismi avukseen tehokasta brändiviestintää. Hänen kysymyksen torjuttiin hieman huvittunein mutta kohteliain sanankääntein. Rehellisyys maan perii, Yhdysvalloissakin. Mahdollisesti. Toivottavasti.

Kirjoittaja on Lapin yliopiston Kide-lehden päätoimittaja ja Arktisen keskuksen tiedetoimittaja. Hän osallistui konferenssiin Suomen tiedetoimittajain liiton stipendiaattina.

Kannen kuva: Tapani Niemi

Pääkirjoitus

Ulla Järvi: Kyynel lehmän kylkeä vasten

ÄÄNI ÄÄNETTÖMILLE

Tapani Niemi: Saako tiedejournalisti essehtiä? Osa I

RAHKASAMMALEITA JA PERINNEKASVEJA

Eeva Pitkälä: Idästä saapui valloittaja
Arja-Leena Paavola: Perinnekasvien geeneillä taataan tulevaisuuden ruokaturvaa
SOTA-AJAN VIESTEJÄ JÄLKIPOLVILLE

Kalle Virtapohja: Pekka Peitsen karmea kankkunen
Päivi Kapiainen-Heiskanen: Muisti tuo sodan iholle

TEKSTIEN SISÄLLÄ

Aki Petteri Lehtinen: Kuinka tiedeteksti käsitetään
Aki Petteri Lehtinen: Kritiikki edistää ymmärrystä – kunhan kohteena on teos eikä ihminen
APURAHAHAKU MIELESSÄ

Annu Kekäläinen: Hakisinko apurahaa?

Kirjat

Arja-Leena Paavola: Hämmentävä pamfletti korona-ajasta
Pekka Wahlstedt: Hyödyn aikakausi Turun Akatemiassa
Pekka Wahlstedt: Tietopaketti mielen sairauksista
Pekka Wahlstedt: Tutkiva mielikuvitus tutkijan käytössä

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin