Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Nautintoaineina koulutus ja kulttuuri

Mikko Myllykoski

”Vanhassa Euroopassa innostus tieteeseen hiipuu, mutta täällä sen tuntee”, totesi ranskalainen fyysikko ja tiedetoimittaja Nicolas Witkowski Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen tiedeviestintäkonferenssissa. UNESCO:n aloitteesta 25 vuotta sitten syntynyt tiedeviestijöiden verkosto RedPOP kokosi toukokuun lopussa Kolumbiaan 402 tiedetoimittajaa 21 maasta, eri medioista, tiedemuseoista, planetaarioista, luontokeskuksista ja yliopistoista.
Konferenssin eläväinen ohjelma tiedeteatterista ja stand up -komiikasta planetaarion upeasti visualisoimaan Medellínin sinfoniaorkesterin astronomiseen ulkoilmakonserttiin oli inspiroiva, mutta kriittisissä pohdinnoissa esiin nousivat tutut huolet. Tiede jää liian usein marginaaliin niin mediassa kuin poliittisen päätöksenteon perusteluissakin.

Köysirata lyhensi matkoja Medellínin keskustaan jopa yli kahdella tunnilla.

Köysirata lyhensi matkoja Medellínin keskustaan jopa yli kahdella tunnilla.


Missä siis syy optimismiin? Konferenssin isäntäkaupunki Medellínin tarina tarjoaa oivallisen vastauksen. Kaupungin historiallinen vauraus perustuu kahviin, joka aikanaan saatiin rautatien avulla satamaan ja maailmanmarkkinoille. Nautintoaine vaihtui, ja kokaiinikaupan keskuksesta tuli maailman vaarallisin kaupunki 1980-luvulla. Huumeparoni Pablo Escobar maksoi poliiseista 2 000 dollarin tapporahaa.
Suuri muutos lähti metrosta, joka avattiin vuonna 1995. Medellín-joen kulkua myötäilevä rata yhdistää laaksoon levittäytyneen kolmimiljoonaisen väestön. Vuonna 2004 kaupungin johtoon nousi yliopistouralta matemaatikko Sergio Fajardo, joka kytki koulutuksen ja kulttuurin sosiaalisen muutoksen vetureiksi.
Nyt metron valtasuonesta nousee köysiratoja kukkuloiden hökkelikyliin, jonne on rakennettu kirjastojen ketju. Niistä komein, Biblioteca España, on Santo Domingon kaupunginosassa, jossa vielä reilu kymmenen vuotta sitten oli ulkonaliikkumiskielto kello viiden jälkeen iltapäivällä. Saman köysiradan päässä on vieläpä jatkoyhteys luonnonsuojelualueelle.
Kaupungin pohjoinen kaatopaikka on saanut tehdä tilaa kasvitieteelliselle puutarhalle sekä konferenssin isännälle, tiedekeskus Parque Exploralle akvaarioineen ja planetaarioineen. Keskukseen tutustuu vuosittain yli puolimiljoonainen yleisö. Tieteellisen lukutaidon saavutettavuutta lisätään tarjoamalla muutamien kaupunginosien asukkaille pääsy keskukseen kunhan esittää maksetun energialaskun. Tiedekeskus järjestää myös lasten ja nuorten iltapäivätoimintaa etäisimmissäkin kaupungin kolkissa.
Historian varjot väistyvät, mutta väkivalta on kipeänä muistissa. Kuka ei Kolumbiassa ole uhri, tuntee jonkun läheisen tai monia, jotka ovat. Tätäkin kysymystä käsitellään kulttuurin keinoin. Huhtikuussa kaupunkiin avattiin Muistin talo. Se on museo ja tietokeskus, jonka kaikki oppaat ovat väkivallan uhreja. Näyttely, joka on Parque Exploran suunnittelema, kunnioittaa kolumbialaisen väkivallan historiaa avoimesti ja monipuolisesti, silmäkulmia kostuttaen.
Astuessaan ulos kieltämättä hiukan ruumisarkkua muistuttavasta Muistin museosta, kaukaa tullut vieras arvostaa ja ihailee entistä enemmän toimivaa Medellínin kaupunkia ja sen uusia nautintoja, koulutusta ja kulttuuria.
Museo Casa de la Memoria, on Kolumbian väkivallan uhreille omistettu museo ja tietokeskus

Museo Casa de la Memoria, on Kolumbian väkivallan uhreille omistettu museo ja tietokeskus

Linkkejä:

http://www.parqueexplora.org/
http://www.parquearvi.org/
http://www.reddebibliotecas.org.co/
http://www.museocasadelamemoria.org/

Julkaistu

25 kesä, 2015

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)