Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Opintomatkalla Etelä-Afrikassa

Teksti ja kuvat Petri Kiuttu

Tiedetoimittajien opintomatka Kapkaupunkiin ja lähialueille tarjosi kovaa tiedettä ja luontoelämyksiä. Parikymmentä suomalaista tiedetoimittajaa piti matkaa hienona ja onnistuneena.

Kapkaupunki on kuuluu maailman kauneimpien kaupunkien joukkoon. Kapkaupunkia ympäröivät kolme kilometriä leveä ja yli kilometrin korkuinen Pöytävuori sekä jyrkkärinteiset Devil’s Peak ja Lion’s Head ja sen jatkeena Signal Hill. Kapkaupunki on vesien ympäröimä, ja sen läheinen kaupunkiluonto on rikas ja lajien määrä suuri.


Etelä-Afrikka on kaukana, vaikka aikaeroa Suomeen ei ole. Lentomatka Helsingistä Kapkaupunkiin nopealla välilaskulla Amsterdamissa kestää vajaat parikymmentä tuntia. Aikaerosta johtuvaa rasitusta eli jetlagia ei kuitenkaan pitkästä matkasta huolimatta oikeastaan tunne. Ainoastaan pitkä lentomatka väsytti.

Antarktis sijaitsee Kapkaupungin eteläpuolella. Matkaa on reilut 6 000 kilometriä. Välissä ei ole juurikaan asuttuja saaria.


Kapkaupungin näyttävä satama-alue eli Waterfront on muuttunut viime vuosina kaupungin näyteikkunaksi. Waterfrontista löytyy edelleen telakka ja iso purjevenesatama. Alue on Kapkaupungin turvallisimpia.


Kaukaisen sijainnin lisäksi ennen matkaa mietitytti lähinnä Etelä-Afrikan turvallisuus. Tiedetoimittaja Jari Mäkisen johtama matka sujui tältäkin osin erinomaisesti, eikä kenelläkään ryhmän jäsenellä ollut ongelmia turvallisuuden kanssa. Kapkaupungissa asuimme varsin rauhallisella alueella lähellä kaupungin kaunista ja suosittua satama-aluetta Waterfrontia.
Mitä sitten Kapkaupungista ja sen ympäristöstä sekä Stellenboschin yliopistokaupungista ja puoliaavikolla sijaitsevasta Sutherlandin observatorioalueesta jäi mieleen? Valtavasti kokemuksia ja näkemyksiä siitä, kuinka kehittynyttä ja innovatiivista tiedettä tehdään eteläisellä pallonpuoliskolla Afrikan kehittyneimmässä maassa.

Delftin townshipissä on paljon kampaamoita ja kauneushoitoloita.


Henkiökohtaisesti vaikuttavimpiin kokemuksiin luen eteläisen tähtitaivaan kauneuden Sutherladin kylmässä illassa ja alkuyössä. Sutherland on Etelä-Afrikan kylmin paikka. SALT-observatorion tieteellisen johtajan Petri Väisäsen mukaan lämpötila oli laskenut jopa lähelle nollaa viikkoa ennen vierailuamme SALT:lla. Vierailuaikamme ajoittui marraskuun puoliväliin. Sutherland sijaitsee ylänköautiomaalla eli Karoolla noin 400 kilometrin päässä Kapkaupungista.
Marraskuussa Etelä-Afrikan luonto oli lähes kauneimmillaan. Kun pohjoisella pallonpuoliskolla kuljettiin vakaasti kohti syvintä syystalvea ja vuoden pimeintä aikaa, oli Etelä-Afrikassa meneillään sirkein kevät. Tämä antoi muillekin kuin botaniikan innokkaimmille harrastajille hyvän syyn tutustua Kirstenboschin kansalliseen kasvitieteelliseen puutarhaan. Aivan erityisen hieno paikka. Vaikka oma kasvitieteellinen tuntemukseni on vallan heikkoa, uskallan suositella Kirstenboschia lämpimästi kaikille. Puutarha on kaunis ja valtavan laaja. Kesäpäivä (tai kevätpäivä) sujuu puutarhassa erinomaisen kauniissa merkeissä.

Onnelliset. Pariskunta kuvattiin Delftin townshipissä 15.11.2016.


Delftin townshipin kuljetukset hoituvat myös perinteisellä menetelmällä.


Sutherlandin observatoriovierailu oli monille ryhmän jäsenille yksi matkan suurimmista kohokohdista. Myös matka Sutherlandiin ja pikkukaupungin verkkaisen elämän seuraaminen vajaan parin vuorokauden ajan oli erittäin mielenkiintoista. Sutherlandin observatorio ei suinkaan ollut ainoa tähtititieteellinen paikka, mihin matkalla pääsimme. Heti alkumatkasta tiedetoimittajat tutustuivat Kapkaupungin kaupunkiobservatorioon.
Tähtitieteen lisäksi luonto ja maisemat tekivät syvän vaikutuksen Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikan lounaisin kohta Hyväntoivonniemi sekä eteläisin kärki Cape Point tekivät suuren vaikutuksen. Näkymät olivat dramaattiset ja postikorttimaiset. Matkalla tutustuimme Kapin niemimaan suojelualueen Boulders Beachin eteläafrikanpingviineihin.

Kanan kolme olomuotoa Delftin townshipissä.


Luonnon lisäksi viinit ovat tärkeä osa ihmisen elämää. Tästä syystä erittäin kaunis yliopistokaupunki Stellenbosch oli erityisen mieluisa kohde monelle. Stellenboschin yliopistoalue eli kampus lienee maailman kauneimpia. Tämän lisäksi lähiseuduilla sijaitsee merkittävä osa Etelä-Afrikan viinitilojen parhaimmistosta. Matkan viimeisen illan illallinen nautittiin viinitilalla.

Rantaan ajautuneen kuolleen valaan ruho lähellä Cape Pointia.


Afrikan mantereen eteläisin kohta on dramaattinen ja kaunis Cape Point.


Kapkaupungin tunnetuin nähtävyys on Table Mountain eli Pöytävuori. Pääsimme Pöytävuoren kansallispuistoon ja noin kolmen kilometrin levyinen vuoristo vaikutti komeana hallitsijana koko matkamme ajan taivaanrannassa. Vuorelle pääsy kaapelihisseillä osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, koska oli liian tuulista.
Henkilökohtaisesti matkan vaikuttavin kokemus oli iltapäiväkävely Delftin townshipissä. Township tarkoittaa perinteistä eteläafrikkalaista ja perinteisesti köyhien mustien ihmisten asuinaluetta. Townshipit rakennettiin apartheidin aikana muille kuin maan valkoiselle väestölle. Vaikka lienee hiukan kornia tehdä huomioita opastetun ja turvallisen iltapäiväkävelyn perusteella, löytyi Delftistä kuitenkin sellaista iloa ja elämää, mitä ei muualla Etelä-Afrikassa kohdannut. Ja Etelä-Afrikassa oli muutenkin valloittavan valoisia ja ystävällisiä ihmisiä.

Julkaistu

28 tammi, 2017

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)