Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Saparon kertomaa

Sika kertoo tunteistaan saparollaan.

– Tiiviisti suoraan alas takapuolta pitkin kulkevaan hännänasentoon pystyvät sekä suora- että kippurahäntäiset siat, Jos sialla näin on ”häntä koipien välissä”, kertoo se, että sika joutuu piilottelemaan häntäänsä muilta, eli sikalassa on alkanut hännänpurennaksi kutsuttu käyttäytymishäiriö, kuvailee tietokirjailija ja tutkija Helena Telkänranta.
Hänen mukaansa häiriö on monen tekijän summa.
– Tyypillisimpiä hännänpurennan syitä ovat muun muassa luontaisen pureskeltavan kuten oksien tai olkien vähyys, riittämätön ruokintakaukalotila niin että kaikki eivät mahdu yhtä aikaa syömään sekä heikko hengitysilman laatu ja muut stressitekijät.
Seuraavissa kuvissa näkyy lisää sian ilmeikkäitä hännänasentoja, joita Helena Telkänranta tulkitsee. Ne on kuvattu Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä Somerolla.

Useimmilla kesysikaroduilla on kippurahäntä, samaan tapaan kuin koirista esim. monilla pystykorvaroduilla. Normaalitilassa sika pitää saparoaan kippuralla pystyasennossa kuten tässä kuvassa.


Sikojen hännän heilutus näyttää sekin suunilleen samalta kuin koirien. Sika heiluttaa usein häntäänsä löytäessään jotain kiinnostavaa, kuten hyvää syötävää.


Jos normaalisti kippurahäntäinen sika pitääkin saparoaan jossain tilanteessa suorana ja liikkumattomana, se saattaa olla huolissaan tai sillä voi olla jokin muu ongelma. Eräissä sikaroduissa esiintyy kuitenkin samanlaista suoraa häntää kuin kesysikojen kantamuodolla villisialla: näiden yksilöiden häntä ei mene missään tilanteessa kippuraan. Suorahäntäisellä sialla häntä on yleensä rennosti riippuva, ja se voi innostuessa heilahdella.

Julkaistu

15 joulu, 2020

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)