”Tutkimusraportit ovat huonoja esiintyjiä mediassa. Tutkijan persoona on se tiedon käyttöliittymä maailmaan.”
Tämä Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aallolta peräisin oleva sitaatti päättää Petro Poutasen jutun tutkijoiden henkilöbrändäyksestä (Tiedetoimittaja 3/2018). Siis siitä, kun jostakin tutkijasta tulee tunnettu ja käytetty alansa asiantuntija. Henkilöbrändiä voi yrittää tietoisesti rakentaa tai sitten se vain syntyy. Usein sekä että.
Poutasen jutussa tutkijat esittävät näkemyksiään siitä, onko asiantuntemuksen vahva henkilöityminen pikemmin positiivinen vai negatiivinen asia. Valitseeko toimittaja haastateltavakseen parhaan vai tunnetuimman asiantuntijan? Voimmeko luottaa siihen, että sujuvasanainen ja kenties lisäksi hauskannäköinen tutkija on alansa johtava asiantuntija?
Päävastuu julkisista sanomisistaan on tietysti tutkijalla itsellään, mutta myös toimittajalla on vastuunsa: hän valitsee, kuka niin sanotusti saa mikkiaikaa. Toimittajan ammattitaidon ytimeen kuuluu jyvänseulonta akanoista. Se edellyttää riittävää taustatyötä ja ymmärrystä kulloisestakin aihepiiristä; tiedetoimittajalle tutkimusaiheesta tai -alasta, jota juttu käsittelee.
On tietysti suhteellista, mitä milloinkin on riittävä ymmärrys. Minimivaatimus voisi olla, että tiedeviestijä erottaa tutkimusalan valtavirran sen sivu-uomista. Valtavirtaa haastaville näkemyksillä on tärkeä, juttuihin jännitettä luova paikkansa jutunteossa, mutta tutkijan ja hänen väitteidensä paikka alallaan on syytä tiedostaa.
Tutkijoiden vahvat henkilöbrändit ovat ’good for the scholarship’ – hyvää markkinointia koko sille tieteenalalle, jota julkisuudessa noteerattu tutkija edustaa. Tutkijoiden positiiviset henkilöbrändit ovat myös tätä laajemmin eduksi tieteen ja asiantuntemuksen arvostukselle yhteiskunnassa.
Tiedä kenet päästät ääneen
Julkaistu
31 elo, 2018