Tiedetoimittaja löytää varsalta varpaita ja tutkijalta tunteita

Ulla Järvi

Vuoden 2018 tiedetoimittajana palkittava vapaa toimittaja Arja-Leena Paavola osaa katsoa asian viereen ja löytää sivulauseista pitkälle vieviä johtolankoja. Veljekset von Wrightin taidenäyttelyssä voi viritä ajatus jutusta Kemia-lehteen tai tieteellistä tutkimusta lukiessa juttuidea Sana-lehteen.

Kuvassa Arja-Leena Paavola

Arja-Leena Paavola

– Freelancer-toimittajana minulla on vapaus valita aiheeni ja vapaus käyttää juttujen tekemiseen niin paljon aikaa kuin haluan. Toisaalta aiheen käsittelyn on sovittava tiedotusvälineen linjaan, ja työmäärä sovitettava tilaajan maksamaan palkkioon, joten freelancerilta edellytetään ahkeruutta ja kurinalaisuutta. On kuitenkin etuoikeutettua antaa jutun viedä ties minne sfääreihin! sanoo Arja-Leena Paavola.

Paavolan palkinnut Suomen tiedetoimittajain liitto toteaa palkitsemisperusteluissaan, että hänen juttujensa aihepiireinä ovat tutkittuun tietoon laajasti liittyvät jutut, erityisesti tiedettä yleistajuisesti esittelevät tekstit sekä tutkijoiden työ.

Paavolan monipuolisuus, huolellisuus, aiheisiin heittäytyminen sekä ihmisiin, tutkimukseen ja tekstin laatuun paneutuminen ovat ominaisia periksiantamattomalle ammattilaiselle. Lisäksi on erityistä, että Paavola on tehnyt koko tiedetoimittajan uransa freelancerina.

Taidehistoria opetti katsomaan

Maailmaa nykyisin toimittajan silmin katsovasta Arja-Leena Paavolasta ei alun perin pitänyt tulla toimittajaa. Hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa taidehistorian maisteriksi, mikä antoi hyvän pohjan maailman ilmiöiden näkemiselle ja katsomiselle.

– Tuskin olisin lopulta viihtynyt museotyössä, ja alalle työllistyminen on vaikeaa. Aloinkin jossain kohtaa kirjoitella lehtiin ja kuin huomaamatta se vei mukanaan.

– Taidehistoria toki kiinnostaa minua edelleen, mutta löydänkin itseni miettimästä von Wrightin veljesten taidenäyttelyssä heidän taiteensa sivupolkuja. Magnus jopa kehitti eläinten täyttämistä varten jopa oman arsenikkia sisältävän voiteen. Niinpä Kemia-lehteen syntyi juttu taiteilijaveljeksistä tiedemiehinä, kertoo Paavola.

Kuvassa Arja-Leena Paavola

Arja-Leena Paavola

Missä täällä käydään vessassa?

– Olen löytänyt vuosien varrella ne lehdet ja kanavat, joiden kanssa yhteistyö sujuu. Olen oppinut, millaiset aiheet sopivat mihinkin. Kemia-lehden lisäksi hän kirjoittaa nykyisin paljon muun muassa Acatiimi-lehteen, Sana-lehteen, Uusiouutisiin ja tutkimuslaitosten julkaisuihin.

– Täytyy sanoa, että matkoillakin alan joskus miettiä, että tästähän saisi kiinnostavan jutun Kemia-lehteen tai tuosta asiasta Uusiouutisiin, hymyilee Arja-Leena Paavola.

Näin kävi esimerkiksi lomamatkalla tyttären kanssa Ateenassa. He sattuivat pakolaisalueen laitamille, jossa Paavola huomasi miettivänsä, missä tämä kaikki väkimäärä käy vessassa.

– Saniteettiongelmat ovat oikeasti iso juttu, vaikka meillä Suomessa tarvitsee sellaisista asioista harvoin murehtia.

Paavolaa kiinnostaa myös tieteentekijöiden työ ja uran muodostuminen, joka harvoin sekään on suoraviivainen tie. Tieteentekijöiden liiton 50-vuotisjuhlasarjassa esiteltiin 50 tutkijaa, joiden haastatteluista juuri Arja-Leena Paavola teki ison osan. Hän toivoo, että tieteestä kerrottaisiin muutakin kuin tutkimustuloksia.

– Tiedejournalismia vaivaa liian usein pinnallisuus, kun ei ehditä tai osata kurkistaa syvemmälle. Ei ihme, että ihmiset ovat alkaneet uskoa mieluummin kavereitaan. Tieteenteon prosesseja pitäisi pystyä avaamaan paremmin, kannustaa Paavola.

– Nykytutkijat ovat toisenlaisia suhteessaan mediajulkisuuteen kuin aiemmat sukupolvet. Heille toimittajien kanssa toimiminen on osa työtä, joten he vastaavat viesteihin ja ymmärtävät median vaatimuksia. Iloitsen tästä muutoksesta! sanoo Arja-Leena Paavola.

FAKTALAATIKKO:

Syntynyt ja opiskellut:
Asuu:
Vapaa-aikanaan:

Kannen kuva: Tapani Niemi

Pääkirjoitus

Ulla Järvi: Kyynel lehmän kylkeä vasten

ÄÄNI ÄÄNETTÖMILLE

Tapani Niemi: Saako tiedejournalisti essehtiä? Osa I

RAHKASAMMALEITA JA PERINNEKASVEJA

Eeva Pitkälä: Idästä saapui valloittaja
Arja-Leena Paavola: Perinnekasvien geeneillä taataan tulevaisuuden ruokaturvaa
SOTA-AJAN VIESTEJÄ JÄLKIPOLVILLE

Kalle Virtapohja: Pekka Peitsen karmea kankkunen
Päivi Kapiainen-Heiskanen: Muisti tuo sodan iholle

TEKSTIEN SISÄLLÄ

Aki Petteri Lehtinen: Kuinka tiedeteksti käsitetään
Aki Petteri Lehtinen: Kritiikki edistää ymmärrystä – kunhan kohteena on teos eikä ihminen
APURAHAHAKU MIELESSÄ

Annu Kekäläinen: Hakisinko apurahaa?

Kirjat

Arja-Leena Paavola: Hämmentävä pamfletti korona-ajasta
Pekka Wahlstedt: Hyödyn aikakausi Turun Akatemiassa
Pekka Wahlstedt: Tietopaketti mielen sairauksista
Pekka Wahlstedt: Tutkiva mielikuvitus tutkijan käytössä

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin