Tutkimustiedolla puoskarien kimppuun

Teksti ja kuva: Heikki Kuutti

Terveys- ja tiedetoimittaja Hristio Boytchev selvitti vaihtoehtoisia syöpähoitoja Saksassa ja BBC:lle ja Guardianille työskentelevä freelance-toimittaja Faye Kirkland kauneudenhoitoklinikoiden turhia ja riskialttiita vitamiiniruiskepistoksia Englannissa.

Terveys- ja tiedetoimittaja Hristio Boytchev selvitti vaihtoehtoisia syöpähoitoja Saksassa, ja BBC:lle ja Guardianille työskentelevä freelance-toimittaja Faye Kirkland kauneudenhoitoklinikoiden turhia ja riskialttiita vitamiinipistoksia Englannissa.

Kuolemansairaille syöpäpotilaille annettavat katteettomat lupaukset paranemisesta ovat pahinta tieteen nimissä tapahtuvaa väärinkäyttöä. Tutkiville journalisteille onkin löytynyt runsaasti työsarkaa erilaisten ”valehoitajien” tutkimisessa. Heiltä ei edellytetä ammatillista osaamista, ja myös heidän toimintansa jää usein viranomaisvalvonnan ulkopuolella.

Hoitomenetelmiä selvittävien toimittajien on varmistettava, kuinka valehoitajat perustelevat omaa toimintaansa ja kuinka huuhaa ylipäätään voisi toimia hoitomenetelmänä.

Seminaarissa esitellyssä tapauksessa toimittajan oli selvitettävä epäkohtia perinteisen tiedonhankinnan sijasta tekeytymällä ”valepotilaaksi”. Tapausten silminnäkijät eli valehoitoja saaneet potilaat olivat ehtineet menehtyä. Tieteellistä vastanäyttöä esitetyille tuloksille etsittiin syöpäalan tutkimuksista ja alan asiantuntijoilta.

Sytostaattihoitoja vastustava valehoitaja oli lohduttanut ”toimittajapotilasta” reinkarnaatiolla ja suosittelemalla hoitomuodoksi kirjallisuutta ja runoutta. Valehoitajan mukaan ihminen on ”spirituaalinen olento, joka matkaa vain lyhyen aikaa ruumiksi kutsuttavassa karavaanissa”. Edelleen hoito-ohjeen mukaan ”sairauskin on kriisinä vain opetustilanne, jolla on oma merkitys potilaan seuraavassa elämässä”.

Pseudotieteen perusteettomat tulokset ovat pitkälti tiedetoimittajien jutuissaan esittämän kumoavan näytön varassa. Uhreiksi joutuneita potilaita ei itseään voida syyttää heille aiheutetuista ongelmista. Tieteellisesti vahvistettua tietoa hoitomenetelmistä pitäisi levittää mediassa, joka kuitenkin samalla tarjoaa julkaisualustan myös kaikenlaiselle potaskalle.

Epäkohtien korjaaminen edellyttää myös sitä, että viranomaisvalvonnan ja sitä koskevien poliittisten ratkaisujen pitäisi pohjautua enemmän asioita hankittuun tieteelliseen näyttöön.

LINKKI: Undercover science journalism

Tiedetoimittaja 4/2020


Kannen kuva: Vesa-Matti Väärä

Pääkirjoitus

Tuukka Tammi: Monikasvoinen tiedetoimittaja on valpas otus

SUURAPURAHALLA KUVATAAN ELÄIMEN TUNTEITA

Ulla Järvi: Haluatko tietää, mistä sika nauttii?
Ulla Järvi: Saparon kertomaa
EUROOPPALAISTA ELÄMÄÄ KORONAN VARJOSSA

Sanna Kivimäki: Berliinin Falling Walls täynnä tulevaisuutta ja toivoa – myös etänä
Päivi Kapiainen-Heiskanen: Sukupuoli ja -polvi korostuvat eurooppalaisten etätyökokemuksissa
Aki Petteri Lehtinen: Elämän monet mahdollisuudet

TEKIJÄINOIKEUKSILLA VOI MYÖS KIKKAILLA

Päivi Kapiainen-Heiskanen: Tiedätkö, kuka laskuttaa kuvistasi?

KENEN EHDOILLA PUHUTAAN SEKSITYÖSTÄ?

Salla Nazarenko: Puhe seksityöstä on puhetta etuoikeuksista
Näin sen luin

Aki Petteri Lehtinen: Viisautta rakastavat naiset

Kirjat

Aki Petteri Lehtinen: Drugs, please
Aki Petteri Lehtinen: Aivojen sopukoista
Pekka Wahlstedt: Yhteinen kieli ei takaa yhteistä ymmärrystä
Pekka Wahlstedt: Selviytymistarinoita uupumuksesta
Pekka Wahlstedt: Tiedekulman pokkari avaa vallan umpisolmuja

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin