Vertaistensa valokeilassa

Mikko Myllykoski

Mikko Myllykoski

Kuva: Kirill Lorech

Valon päivä, ilon päivä! – talven selkä taittuu ja tiedetoimittaja- ja tiedeviestintäpalkinnot ovat jälleen jaossa. Onnea palkituille!

Palkinto on mahdollisuus antaa tunnustusta pitkästä, merkittävästä urasta tai yhtä hyvin uudesta, tuoreesta ja raikkaasta avauksesta. Tunnustuksen voi saada tunnettu, ansioitunut ja näkyvä tekijä, mutta vähintään yhtä tärkeätä on ojentaa palkinto sille, jonka ansiot ovat olleet vähemmän julkisuudessa ja toistaiseksi liian huonosti tunnettuja.

Valon päivän palkinnot ovatkin kuin valokeiloja, jotka etsivät tiedejournalismin ja -viestinnän näyttämöltä tekijöitä, joiden saavutusten halutaan piirtyvän näkyviin tavallista kirkkaammin.

“Teemapäivä korostaa valon ja keskinäisen tuen merkitystä läheisen hyvinvoinnille.” Hetkinen… väärä liitto: näin ei korosta Valon päivän teemaa tiedetoimittajain liitto, vaan Mielenterveyden keskusliitto. Se on viettäyt Valon päivää vuodesta 1998 alkaen eli sattumoisin samasta vuodesta kuin me olemme nimenneet vuoden tiedetoimittajan.

Valon voitto pimeydestä on metafora, joka sopii moneen yhteyteen, mutta näen tässä sattumassa enemmänkin yhteistä. Mitä palkitseminen merkitsee, miltä tuntuu arvostus ja tunnustus? Mitä merkitsee se, että tunnustuksen jakaa oma vertaisryhmä, kollegat? Tukea läheisen hyvinvoinnille?

Kun palkittavamme kuulee palkinnostaan, hän poikkeuksetta yllättyy, ilahtuu ja kiittää, ja moni nimenomaan siitä, että tuntuu hyvältä, että tunnutus tulee “omilta”.

Se, joka on kulkenut samanlaisissa kengissä, arvaa paremmin ne puristukset ja hiertymät, joita matkan taittamisesta on saanut kärsiä.

Onpa palkitsemisessa sitten sekin puoli, että palkinnon antaja katsoo olevansa pätevä sen myöntämään. Arvaa oma arvosi ja anna arvo toiselle. Tätähän voi harrastaa kaikkina muinakin päivinä kuin Valon päivänä.

Valoisaa ja palkitsevaa vuoden jatkoa!

TUNTURIEN PÄÄLTÄ

Mikko Suominen: Kuukausi kaamoksessa

TIETEEN ÄÄRELTÄ ARKEEN

Päivi Ängeslevä: Perustavan kysymyksen äärellä – kuka on tiedetoimittaja?
Aki Petteri Lehtinen: Luulot pois – tieto tiskiin vuonna 2021
Aki Petteri Lehtinen: Tiede uudistaa itseään
Aki Petteri Lehtinen: Sivistynyt painiottelu valistuksesta

Kolumni

Salla Nazarenko: Aleksei Naval’nyi ja epätoivon isänmaallisuus

Tiedetoimittaja-lehti

Julkaisija

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

Toimitus

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti) | ISSN 1235-0338 (Painettu)

Tiedetoimittaja-lehti on sitoutunut vastuulliseen journalismiin