Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Vertaistensa valokeilassa

Mikko Myllykoski

Mikko Myllykoski

Kuva: Kirill Lorech


Valon päivä, ilon päivä! – talven selkä taittuu ja tiedetoimittaja- ja tiedeviestintäpalkinnot ovat jälleen jaossa. Onnea palkituille!
Palkinto on mahdollisuus antaa tunnustusta pitkästä, merkittävästä urasta tai yhtä hyvin uudesta, tuoreesta ja raikkaasta avauksesta. Tunnustuksen voi saada tunnettu, ansioitunut ja näkyvä tekijä, mutta vähintään yhtä tärkeätä on ojentaa palkinto sille, jonka ansiot ovat olleet vähemmän julkisuudessa ja toistaiseksi liian huonosti tunnettuja.
Valon päivän palkinnot ovatkin kuin valokeiloja, jotka etsivät tiedejournalismin ja -viestinnän näyttämöltä tekijöitä, joiden saavutusten halutaan piirtyvän näkyviin tavallista kirkkaammin.
“Teemapäivä korostaa valon ja keskinäisen tuen merkitystä läheisen hyvinvoinnille.” Hetkinen… väärä liitto: näin ei korosta Valon päivän teemaa tiedetoimittajain liitto, vaan Mielenterveyden keskusliitto. Se on viettäyt Valon päivää vuodesta 1998 alkaen eli sattumoisin samasta vuodesta kuin me olemme nimenneet vuoden tiedetoimittajan.
Valon voitto pimeydestä on metafora, joka sopii moneen yhteyteen, mutta näen tässä sattumassa enemmänkin yhteistä. Mitä palkitseminen merkitsee, miltä tuntuu arvostus ja tunnustus? Mitä merkitsee se, että tunnustuksen jakaa oma vertaisryhmä, kollegat? Tukea läheisen hyvinvoinnille?
Kun palkittavamme kuulee palkinnostaan, hän poikkeuksetta yllättyy, ilahtuu ja kiittää, ja moni nimenomaan siitä, että tuntuu hyvältä, että tunnutus tulee “omilta”.
Se, joka on kulkenut samanlaisissa kengissä, arvaa paremmin ne puristukset ja hiertymät, joita matkan taittamisesta on saanut kärsiä.
Onpa palkitsemisessa sitten sekin puoli, että palkinnon antaja katsoo olevansa pätevä sen myöntämään. Arvaa oma arvosi ja anna arvo toiselle. Tätähän voi harrastaa kaikkina muinakin päivinä kuin Valon päivänä.
Valoisaa ja palkitsevaa vuoden jatkoa!

Julkaistu

3 helmi, 2016

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)