Ruotsissa vihapuhetta ja toimittajien uhkailua pidetään ongelmana demokratialle.
Viime vuonna toteutetun kyselyn mukaan joka neljäs ruotsalaistoimittaja oli saanut ammattiinsa liittyen uhkauksia, mutta vain 17 prosenttia oli ilmoittanut niistä poliisille.
Ruotsissa tehdään nyt tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa, jotta toimittajan työn erityispiirteet tulisivat tutuiksi poliisille. Toimituksissa on ohjeistukset, miten pitää toimia, kun uhkauksia tulee. Ohjeistuksilla suojataan myös freetoimittajia.
Paikalliset toimittajayhdistykset ottavat myös roolia ja auttavat toimittajia yhteydenpidossa poliisin suuntaan.
Poliisilla on nykyään kolme alueellista yksikköä, jotka keskittyvät tutkimaan pelkästään henkilökohtaisiin viharikoksiin sekä rikoksiin demokratiaa vastaan. Poliisin mukaan tapaukset kannattaa ilmoittaa, vaikka niistä olisi vaikea saada ketään tuomiolle. Uhkailujen kohteita pystytään nykyään suojelemaan myös teknologian avulla.
Euroopan toimittajajärjestön (EFJ) johtaja Renate Schröder muistuttaa, että vihapuheasioissa Euroopan parlamentti on järjestölle arvokas yhteistyökumppani.
”On tärkeää, että uhkauksista ilmoitetaan eteenpäin, että voimme kertoa ilmiön laajuudesta.”
Ruotsalaistoimittaja Alexandra Pascalidou on kärsinyt vihapuheesta jo yhdeksänvuotiaasta. Näkyvää tv-uraa tehnyt Pascalidou menetti työpaikkansa uhkailujen jälkiseurauksena.
”Minut erotettiin, koska ei haluttu provosoida natseja. Minusta tuli ongelma eli tehtiin niin kuin natsit toivoivat. Solidaarisuutta osoittivat vain ulkomaiset kirjeenvaihtajat.”
Hän kirjoitti aiheesta paljon palkintoja saaneen kirjan. Hänestä lisääntynyt vihapuhe liittyy myös seksismiin ja rasismiin.
”Media voimistaa näitä ääniä. Olemme vastuussa sanoistamme, jotta trollit eivät myrkytä ilmapiiriä ja vaienna toimittajia. Nyt mediasta on tullut kohde. Media on vähemmistössä. Juuri tästä olen yrittänyt varoittaa.”