Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Tiedetoimittajain kysyntä kasvaa


Vuoden ykkösaihe on suodattunut kaikkialle. Tiedettä on huudettu apuun kuorossa, mutta tieteen antamat vastaukset eivät aina ole olleet kaikkien mielestä riittävän nopeita, eivät riittäviä eivätkä vastaukset ole kaikkia miellyttäneet. Kuinka monta kertaa itsekin olen toimittajan työssäni kuluneen vuoden aikana toivonut, että haastattelemani asiantuntija vastaisi jotain muuta kuin että ”emme vielä tiedä”!
Kun koronavirusta koskeviin kysymyksiin ei olla saatu tieteeltä heti kaiken kattavaa vastausta, on jostain usein putkahtanut esiin joku kärkäs ja julkisuudessa hyvin viihtyvä vastaaja, jolla on ollut Parempaa Tietoa. Koronaa koskevan tutkimuksen jalkauttaminen arkisiksi neuvoiksi keskelle pandemiaa on ollut välillä vaikeaa. Niin: mitenkäs sitä kasvomaskia kaiken tutkitun tiedon valossa varmasti oikein käytetäänkään?
Tutkitulle tiedolle on nyt tilaa ja kysyntää. Suomen Tiedetoimittajain liitto on yksi niistä kymmenistä yhteistyökumppaneista, jotka ovat mukana Tutkitun tiedon teemavuodessa 2021. Tutkitun tiedon teemavuosi on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke.

Tiedetoimittajain liiton omat tapahtumat toteutetaan ainakin vielä alkuvuodesta täysin webinaareina, kuten tehtiin Tieteiden päivillä ja yössä. Valon päivän juhlakin 3. helmikuuta lähetetään verkossa. 8. Kansallinen tiedeviestintäkongressi on tulossa 25. marraskuuta, samoin Sanan valta -koulutus jossain muodossa.
Muita tapahtumia on tulossa, vallitsevien olosuhteiden mukaan toimien. Apurahoja jaetaan ja tulevaa suunnitellaan.
Suomen Tiedetoimittajain liitto talsii pystypäin tänä keväänä 36-vuotiasta taivaltaan. Journalistiliitto juhlii 100-vuotissyntymäpäiväänsä maaliskuussa. Journalisti-lehti (1/21) pyysi juhlan kunniaksi asiantuntijoilta ennusteita journalismin tulevista vuosikymmenistä. Journalistiikan työelämäprofessori Reetta Rädyn mukaan on käynyt ilmi, että ihmisillä ei aina ole tiedossa, mitä tarkoittavat tutkittu tieto ja tieteelliset prosessit. Viestinnän väitöskirjatutkija Johannes Koponen ennustaa jutussa, että sadan vuoden kuluttua journalismi lähestyy tieteen tekemisen kenttää.
Jos nämä ajatukset ja ennusteet pitävät paikkansa, Tiedetoimittajain liiton jäsenillä riittää tekemistä.
Meitä Tiedetoimittajain liittoon kuuluvia on paljon, melkein 1 200. Me olemme toimittajia, kirjailijoita, viestinnän asiantuntijoita, tieteilijöitä, bloggareita, kolumnisteja, opiskelijoita. Liiton edellinen puheenjohtaja Tuukka Tammi totesi viimeisessä pääkirjoituksessaan näin: ”Tiedeviestinnän monikasvoisuus on erinomainen asia: eri kanteilta tiedettä katsovien ihmisten liitto on keskusteleva ja dynaaminen, ja siksi elinvoimainen”. Olemme erilaisia, ja työmme ovat erilaisia. Se on voimavara. Voimme valaa toisiimme intoa ja innostusta.
Kiitos, että saan aloittaa nyt liiton puheenjohtajana! Innoitusta alkaneeseen vuoteen!

Julkaistu

24 tammi, 2021

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)