Tiedetoimittajat Tieteen päivillä ja yössä 10.1.2019

14.12.2018 | 3:25

Tiedetoimittajain liitolla on kaikelle kansalle avointa ohjelmaa Tieteen päivillä ja Tieteiden yössä torstaina 10. tammikuuta 2019. Klo 10 paneelikeskustelussa Helsingin yliopiston päärakennuksessa pureudutaan median kainoihin ja rohkeisiin. Iltaviidestä alkaen taitetaan sanan säilää puhumalla puhumisesta – ja jopa harjoittelemalla sitä Tieteiden talolla.

 

Median kainot ja rohkeat – tiedon puolustamisen taito

Paikka:
Luentosali 13, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä:
Torstai 10.1.
Aika:
10.0011.00

Luentosali 13 (Helsingin yliopiston päärakennus, 3. krs). Paneeli. Puheenjohtaja: pääsihteeri Ulla Järvi(Tiedetoimittajain liitto). Panelistit: tietokirjailija, dosentti Sari Näre (Helsingin yliopisto), päätoimittaja, johtava asiantuntija Tuukka Tammi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja tietokirjailija, professori Kirsi Vainio-Korhonen(Turun yliopisto). Järjestäjä: Tiedetoimittajain liitto.

Tiedetoimittajain liiton paneelissa pohditaan tiedon puolustamista: Voiko kunniakkaasta sodasta ja säädyttömästä seksistä puhua samassa yhteydessä? Kannattaako televisioon mennä julistamaan, että huumerikoksia on oikeasti erilaisia? Miten tutkia prostituutiota leimaamatta naisia ja muistaen myös heidän muut roolinsa yhteiskunnassa? Tutkijalta vaaditaan rohkeutta kertoa julkisesti asioista, joista moni mieluiten vaikenisi.

Tutustu Tieteen päivien muuhun ohjelmaan tästä LINKISTÄ.

 

Puhetaito – rohkeus puhua

Paikka:
Tieteiden talo
Osoite:
Kirkkokatu 6
Päivä:
10.1.2019
Tila:
Sali 505, 5. krs
Aika:
17.0020.00
OHJELMA–AIKATAULU
Klo 17:00 Suomen Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi: Tervetuloa
Klo 17:15 tutkijatohtori Jouni Tilli (Helsingin yliopisto): Hyvää ja kaunista – johdanto retoriikkaan
Puhetaito eli retoriikka oli antiikin aikana arvostettu hyve. Kaunopuheisuuden oppeja tarvitaan viestinnässä, suostuttelussa ja kirjallisuudessa. Politiikassa puheella muutetaan maailmaa. Päivänsankaria juhlistetaan puheilla. Puheella pidetään ihmissuhteita yllä, ollaan sosiaalisen ryhmän jäseniä, harjoitetaan uskontoja sekä opitaan tärkeitä elämäntaitoja. Jouni Tilli on retoriikan tutkija Helsingin yliopistolla.
Klo 17:35 vokologi Bianca HösliPuheharjoituksia: teatteripuhetta 
Puhumaan oppii kuuntelemalla. Puhumisen lajeja on lukematon määrä. Lemmikeille ja vauvoille leperrellään. Armeijassa puhutaan jämäkästi. Sairaille puhutaan rauhoittavasti. Teatteripuheen pitää olla selkeästi artikuloitua ja kantautua takariville asti. Bianca Hösli työskentelee muun muassa puheäänen kouluttajana ja laulupedagogina.
Klo 18:10 puhevammaisten tulkki Jaana Mäkinen (Tays): Puhevammaisten tulkkaus – miten sanoisit, jos et voisi puhua?
Mitä puhevammaisten tulkki tekee? Mitä taitoja tulkin tehtävä vaati? Miten voi tulkata jotakuta, jonka kanssa ei edes ole yhteistä kieltä?
Klo 18:30 väitöskirjatutkija Minna Hjort (Helsingin yliopisto): Kirottua! Karkeaa kaunokirjallista puhetta: kirosanat kääntäjän käsissä 
Kuka tahansa osaa kirota, mutta kirosanojen kääntäminen – kuten kielten kääntäminen yleensäkin – vaatii erityistä osaamista. Mitä kaikkea kielen ”aluskasvillisuuden” kääntäjän on oikeastaan tiedettävä? Minna Hjort on käännöstieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Klo 19:05 professori Mikko Kurimo (Aalto-yliopisto): Puheentunnistus – miten kone tunnistaa puhetta? 
Automaattisessa puheentunnistuksessa koneita kehitetään tunnistamaan ihmiskieliä. Miten se tapahtuu ja mitä se vaatii? Mitä kieliä koneet voivat tunnistaa? Mikko Kurimo on puheen- ja kielenkäsittelyn professori Aalto-yliopistolla
Klo 19:30 vuorovaikutuskouluttaja Anna-Mari Laulumaa: Puheharjoituksia & improvisoituja puhetilanteita: yötä myöten teoriaa hauskasti käytäntöön
Kukaan ei lähde salista ulos nauramatta! Anna-Mari Laulumaa nivoo yhteen, mitä koko sessiossa on puhuttu ja laittaa itsensä likoon niin, että ilo puhumisesta puskee pintaan.
Illan emäntänä toimii Minna Malja.
Tutustu muuhun Tieteiden yön ohjelmaan tästä LINKISTÄ.