Tieteen vaikeatajuiset asiat pystytään esittämään lapsentajuisesti

Jukka Laajarinne & Mari Luoma: Hämmästyttävä härveli. Tarina energiasta.
Gaudeamus 2023. 28 sivua

Kirjailija Jukka Laajarinne ja kuvittaja Mari Luoma ovat aiemminkin tehneet yhteistyönä lapsille suunnattuja tiedekirjoja. Tiedekasvatuksen lastenkirjasarja on Gaudeamuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyötä. Sarjan tavoitteena on tuoda tutkittua tietoa lasten ulottuville ja tukea oppimista ja kiinnostusta tieteeseen.

Tänä vuonna julkaistu lastenkirja Hämmästyttävä härveli perehdyttää energian olemukseen. Kirja on mitä ajankohtaisin energiakriisin ja ilmastonmuutoksen takia.

Näkymätön ja prosessinomainen energia on aika mystinen juttu. Heti alkumetreillä kirjassa kysytäänkin: mitä energia on ja voiko sitä nähdä? Ja vastataan että energia ei ole esine, mutta se asustaa esineissä. Energia laittaa esineet liikkumaan ja asioita tapahtumaan.

Kirja osaa esitellä lapsentajuisesti kuuluisan energian säilymislain: energia ei synny, eikä häviä – se vain muuttaa muotoaan. Energiaa löytyy aivan kaikkialta muodossa tai toisessa. Näin kirja tiivistää ja kääntää vaikean asian arkiymmärrykselle:

Energia on vähän niin kuin minun suosikkivillapaitani. Kun paitaa käyttää, sen muoto muuttuu: joskus se on eri kohdasta rypyssä, joskus hihat ovat käärittyinä. Ja paita kuluu kulumistaan. Siitä irtoaa pienen pieniä hitusia. Villapaita ohenee, hajoaa huonepölyksi ja koinruoaksi, ja siihen tulee reikiä.

Hämmästyttävä härveli -kirjassa käydään havainnollisesti läpi energian muotoja ritsoista autoihin, salamoista ruoka-aineisiin, ja energianlähteitä auringosta ja tuulesta ydinvoimaan ja fossiilisiin.
Tämä myös avaa portit pohdinnalle, mitkä energian muodot ja tuottamistavat ovat hyviä ja mitkä huonoja. Kirjassa esitellään niin fossiiliset kivihiili ja öljy kuin ympäristöystävälliset tuuli- ja vesivoima. Kaiken energian takana on kuitenkin aurinko.

Kirjassa olisi voinut ehkä enemmänkin kartoittaa ympäristöystävällisten ja ympäristöepäystävällisten energialähteiden eroja. Mutta mainioita arkipäivän niksejä kirja tarjoaa, kuten esimerkiksi sen, että alamäessä auton moottori kannattaa sammuttaa ja antaa asemaenergian ja painovoiman hoitaa kulkemisen.

Pekka Wahlstedt

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)