Satu Lipponen Euroopan tiedetoimittajien johtoon

Satu LipponenSuomen tiedetoimittajain liiton puheenjohtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Satu Lipponen valittiin Euroopan tiedetoimittajayhdistysten liiton (EUSJA) puheenjohtajaksi järjestön yleiskokouksessa Wienissä 29. maaliskuuta. Lipponen on ensimmäinen suomalainen, joka on valittu EUSJA:n johtoon. Kyseessä on luottamustehtävä. Kausi on kaksivuotinen.
European Union of Science Journalists’ Associations on yli 40 vuotta sitten perustettu järjestö, joka on yhdyssiteenä 26 tiedetoimittajien yhdistykselle eri puolilla Eurooppaa Portugalista Venäjälle. Kullakin maalla on yksi ääni kokouksissa.
EUSJA järjestää opintomatkoja 3-5 vuosittain. Sillä on omia sessioita useissa tiedetapahtumissa. Tänä vuonna EUSJA on Euroopan suurimmassa tiedetapahtumassa ESOFissa sekä mukana järjestämässä ensimmäistä Euroopan tiedetoimittajain konferenssia. Kummatkin ovat Kööpenhaminassa kesäkuussa. Verkkosivuilla www.eusja.org on muun muassa tietoa opintomatkoista ja järjestön verkkolehti. Järjestö on pystynyt tarjoamaan free-toimittajille työmahdollisuuksia ja se pitää myös omia koulutuksia jäsenistölleen. Järjestön kotipaikka on Strasbourg.
EUSJA:n yleiskokous Wienissä kiinnosti EUSJA:n jäsenyhdistyksiä erityisen paljon, koska järjestö aloittaa uuden strategian valmistelun ja puheenjohtajan vaalia pidettiin linjavaalina. Paikalla oli peräti kolme emerituspuheenjohtajaa.
”Tiedejournalisteille on tarvetta, mutta vakituiset työpaikat ovat vähenneet. Toisaalta tiede ja teknologia ovat yhä suuremmassa roolissa ihmisten arjessa ja politiikan päätöksenteossa, joten tarve kriittiseen, asiantuntevaan laatujournalismiin on suuri. Sananvapauden ja etiikan kysymykset ovat avainasemassa”, Lipponen linjasi avajaispuheessaan .
Lipponen on toiminut Suomen tiedetoimittajain liiton puheenjohtajana vuodesta 2012. Hän oli Helsingissä 2013 pidetyn tiedetoimittajain 8. maailmankonferenssin presidentti ja järjestelytoimikunnan puheenjohtaja. Satu Lipponen työskentelee erityisasiantuntijana Suomen Syöpäyhdistyksessä. Hänen vastuullaan on strategia, kansainvälisiä tehtäviä sekä Syöpä-Cancer-lehti, jonka toimituspäällikkö hän on. Koulutukseltaan Lipponen on journalisti.
EUSJA:n kotisivu: eusja.org
EUSJA Facebookissa