Toisella kierroksella

Hanna Jensen: Äitini muistina – toinen kierros
Siltala 2022
220 sivua

Alzheimerin tautia sairastaa Suomessa noin 200 000 ihmistä. Kaksi heistä oli Hanna Jensenin vanhempia. Ensin sairastui isä, sitten äiti.

VTM, vapaa kirjoittaja ja logoterapiaohjaaja Hanna Jensen on kirjoittanut kirjat molemmista vanhemmistaan. Viime keväänä ilmestyi äidin tarina Äitini muistina – toinen kierros. Aikaisemmin on jo ilmestynyt hänen isästään kertova kirja 940 päivää isäni muistina.

Äitikirjaa lukee kuin dekkaria, niin vetävästi – ja rakkaudella – Jensen kirjoittaa. Näkökulma on koskettava: jämäkän ja tunnollisen tyttären, joka kiitää äitinsä tueksi tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Diagnoosistaan äiti kertoo tyttärelleen mutkattomasti. Kutsuu kylään ja näyttää itse hankkimansa lääkärinlausunnon – entinen opettaja oli huomannut saamattomuutensa ja etsinyt syyn siihen. Yleensä muistisairauden huomaavat omaiset, jotka vievät läheisensä lääkärille vahvistaakseen epäilynsä. Vuosittain muistisairausdiagnoosin saa noin 14 500 ihmistä.

Suuri persoona

Jensenin äiti on karismaattinen ja sosiaalinen ihminen, joka menee ja avaa suunsa – häntä ei pidättele mikään. Sairauden myötä kultivoitunut nainen alkaa kiroilla ja välillä hän soittaa tyttärelleen poliisiautosta, kun hän on kaatunut eikä osaa sanoa ystävällisille poliiseille, missä asuu.

Omaisten tuesta Hanna Jensen kirjoittaa paljon: hän jakoi äitinsä vointiin ja hoitoon kuuluvia asioita isoveljensä kanssa – kunnes veli äkillisesti menehtyy. Jos jossain tilanteessa, niin muistisairaan omaisena on tärkeää jakaa ajatuksia ja vastuuta muiden läheisten kanssa. Jensenille niitä ovat aviomies ja tyttäret, veljen lesken ja veljentyttären lisäksi.

Riipaisevaa oli lukea, että äiti ei ymmärtänyt poikansa kuolemaa. Hautajaisissa hän kysyi tyttäreltään, kenen hautajaisissa he olivat.

Jensen kirjaa äitinsä hoitopolun tarkasti: miten raskasta äidille on muutto omasta kodista pois, sopeutuminen senioritaloon ja sitten vielä uuteen asuntoon. Ja mitä kaikkea siinä välissä tapahtuu.

Kirjan rakenne on onnistunut; äidin tarinaa ja faktoja annetaan lukijalle vuorotellen. Informatiiviset Muistiliiton ja muiden muistityön ammattilaisten listat auttavat hahmottamaan sairautta ja sen kulkua, sekä saamaan tarvittaessa apua.

Kirjassa annetaan myös tietoa siitä, miten tärkeät asiakirjat eli edunvalvontavaltuutus ja yleinen valtakirja kannattaa hoitaa kuntoon.

Rakkaudentunnustus äidille

Kautta kirjan Jensen painottaa yhtä faktaa: kun olet tavannut yhden muistisairaan, niin olet tavannut vain yhden muistisairaan. Hän itse kertoo oman äitinsä tarinan. Äidilleen hän kertoi kirjan kirjoittamista ja pyysi tältä lupaa kirjan kirjoittamiseen, jonka myös sai.

Muistisairaan omaisen on tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan ja muistaa, että hänellä on omakin elämä elettävänä.

Lisätietoja muistisairauksista: www.muistiliitto.fi

Tuula Ketola

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)