Luetko sarjakuvia? Minä en, ja siksi oli virkistävää lukea Riina Tanskasen sarjakuva-albumi Rujot tytöt – Aikuistumisriittejä. Albumi kertoo naiseuden kipupisteistä ja haasteista.
Kuvilla ja puhekuplilla Tanskanen pystyy esittämään paljon yhteiskuntakritiikkiä tyttöjen ja naisten elämästä. Kirja kertoo ”tylyistä esteistä, joita tytöt ja yhteiskunnan silmissä tyttöinä pidetyt joutuvat kohtaamaan kasvaessaan aikuisiksi”.
Kirjan yhdeksän eri osuutta on nimetty kertovasti: Naiseksi kasvaminen, Kehon kontrolli, Pelkuri, Tyttöystävä/äiti, Naisen työ, Ihmisen kuva, Tyttövoimaa, Kiltti tyttö ja Niin kuin muut tytöt.
Kirjan lukee ahmien muutamassa päivässä, ajatuksella. Niin osuvia tarinat ja repliikit olivat. Läpi kirjan tyttöjen elämää kommentoi myös riemastuttava pimppienkeli. Hän ”vilauttelee toisinaan pimppiä, suojelee heikompiaan ja muistuttaa rakenteiden nurinkurisuudesta”.
Itseäni kosketti kirjan eri osioista Ihmisen kuva -osio, joka kertoi patriarkaatin vaikutuksesta taiteeseen. Naiset määritellään toisena sukupuolena miesten ja kodin kautta. Esimerkiksi Fredrika Runeberg oli ensin ”tortun tuoksuinen vaimo ja kirjailija vasta sivulauseessa”.
Tyttövoimaa ympäri maailmaa
Tyttövoimaa-osio kertoo muun muassa 1990-luvulla popkulttuurin ilmiöksi nousseen englantilaisen tyttöbändi Spice Girlsien tarinan. Tytöt tekevät mitä tahtovat – mutta kaupallisuus on läsnä kaikessa. Esimerkiksi Suomessa asuva, somalialainen ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed on kertonut inspiroituneensa juuri tämän bändin ruskea tyttö Mel B:stä. (Kirja-arvio Tuula Silvonen: Iltalukemista ministereille ja vähän muillekin, Tiedetoimittaja-lehti, syyskuu 2023.)
Kuvituksesta kohderyhmään
Kirjan luki lisäkseni nuori parikymppinen nainen. Hänestä kirjan kuvitus oli modernia, minusta rujoa. Mietimme yhdessä kohderyhmää: minkä ikäiseen naisiin albumi vetoaan? Ilmeisesti kirjoittajan ikäisiin naisiin, noin 25-vuotiaista ylöspäin.
Kirjan tekijä oli minulle ennestään täysin tuntematon. Bongasin Riina Tanskasen Helsingin Sanomien jutusta, kun tasavallan presidentti oli kutsunut hänet viime vuonna itsenäisyyspäivän juhliin! Näinkin voi löytää kiinnostavan kirjailijan.
Riina Tanskanen (s. 1998) on kuvataitelija, kirjoittaja ja yhteiskunnallinen ajattelija. Tämä teos on hänen ensimmäinen sarjakuva-albuminsa.
Tympeitä tyttöjä voi seurata myös Instagramissa osoitteesta tympeattytot (tyttömäistä yhteiskuntakritiikkiä).