Vaikuttava tietoteos näyttää petojen todellisuuden

Antti Haataja: Tappajat. Suurpetojen kilpajuoksu ravintoketjun huipulle.
Tammi 2023, 302 sivua

Antti Haataja on palkittu tietokirjailija ja valokuvaaja, joka on erikoistunut kertomaan pohjoisesta luonnosta ja sen muuttumisesta. Tappajat on kunnianhimoisesti monille tasoille kurkottava kokonaisesitys suomalaisista suurpedoista ja petojen asemasta elonkirjossa. Suurpetojen rinnalle nostetaan vielä yksi laji: supertappaja ihminen, joka vaikuttaa susien, karhujen, ilvesten ja ahmojen mahdollisuuteen elää lajityypillistä elämää tässä ajassa ja paikassa.

Kirja alkaa kirjoittajan tuskastelulla siitä, kuinka vaikea on saada susilauma riistakameran kuviin. Ihminen pitää näkökykyään erinomaisena, mutta todellisuudessa esimerkiksi susien aistimaailma on paljon rikkaampaa ja moninaisempaa. Siksi ne väistävät kameroita lähes yliluonnollisen oloisesti.

Kirjan läpi kulkee Haatajan oma taival metsissä, hakkuuaukeilla ja metsäautoteillä. Kirjoituspöytäkirjailijana en voi kuin ihailla työmäärää ja maastotunteja, joita kirjan tekeminen on vaatinut.

Tappajat on raskasta mutta palkitsevaa luettavaa, sillä teksti on täynnä merkitystä. Tutkimustieto ja maastossa kerätyt havainnot vuorottelevat luontevasti mutta tiiviisti. Lepohetkiä lukija ei saa. Tälle kirjalle pitää varata paljon häiriötöntä lukuaikaa.

Informaation tiheys on epäilemättä vaatinut toimitustyöltäkin paljon, ja jonkin verran tekstiin on edelleen jäänyt korjattavaa. Enemmän itseäni kuitenkin harmitti päätteetön fonttivalinta. Toisenlainen fontti olisi ehkä rauhoittanut lukukokemusta.

Kaiken kaikkiaan Tappajat on onnistunut kokonaisuus. Se avaa lukijalle todellisuuden, jossa suurpetomme joutuvat nyt elämään, ja näyttää sen tekopyhyyden, jolla yhteiskunta suhtautuu villiin luontoon. Pedot kelpaavat urheiluseurojen logoihin mutta eivät luontoon, ja niiden halutaan asuvan ”erämaassa”, joka on Suomesta tuhottu.

Äänikirjatrendi syö tärkeää tietokirjallisuutta

Viime aikoina on puhuttu äänikirjoista ja siitä, kuinka ne kasvattavat osuuttaan markkinoilla painettujen kirjojen kustannuksella. Audioformaatin yleistyminen koskee myös tietokirjallisuutta, mutta ainakaan sen kohdalla äänikirjojen suosio ei ole riittänyt paikkaamaan vähentynyttä printtikirjojen myyntiä. Tuloksena tietokirjallisuuden kirjo kaventuu.

Tappajat on juuri niitä kirjoja, joita ei voi kunniallisesti muuttaa äänikirjaksi. Se on liian paksu, liian täynnä tietoa. Se kertoo tarinaansa myös kuvilla ja kuvateksteillä.

On syytä tehdä yhdessä töitä sen eteen, että lukijat löytävät jatkossakin myös painetut kirjat ja että kustantamot ovat valmiit kustantamaan niitä. Muuten Tappajien kaltaiset sekä tekijää että lukijaa haastavat tietokirjat jäävät menneisyyteen.

Tiina Raevaara

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)