Valehteleeko kuva – Varaudu valeuutiseen

08.02.2018 | 12:11

Sotahirvillä ratsastetaan valeuutisissa, ja lehtikuvina näemme yhä useammin lukijoiden ottamia kuvia ja videoita. Kuvajournalismi on uusien haasteiden edessä. Tervetuloa journalismin ja viestinnän alalla toimiville suunnattuun, puolen päivän mittaiseen Varaudu valeuutiseen -koulutustilaisuuteen! Katseen kohteena on nyt kuva kaikissa muodoissaan.

 

Aika: 9.3. 2018 klo 9.15–12.30

Paikka:Tieteiden talo, Sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

 

Järjestäjät:

Kaupunkitoimittajat, Suomen Tiedetoimittajien liitto ja Ympäristötoimittajat sekä Mediapooli.

 

HUOM! Seminaarissa tarjotaan aamukahvit ja lounas. Tarjoiluiden vuoksi ilmoittaudu ohjeiden mukaan ja kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin yhdistykseen kuulut. Ilmoittaudu viimeistään torstaina 1.3.2018 TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

OHJELMA

 

9.15–9.45 Aamukahvi

 

9.45–10.00 Tilaisuuden avaus

– Järjestäjät esittäytyvät: Tiina Harpf Kaupunkitoimittajista, Pekka Virtanen Ympäristötoimittajista, Tero Koskinen Mediapoolista ja Tiedetoimittajain Ulla Järvi, joka myös juontaa tilaisuuden.
10.00–12.00 Alustukset

 

Uutispäällikkö Juha Vainio:

Miten median tulisi reagoida valeuutiseen tai -kuvaan?

 

Valemedioille ja valeuutisten tekijöille lähes kaikki julkisuus on hyvästä. Milloin ja miten niiden levittämää valesisältöä kannattaa lähteä oikomaan, jotta ei tule antaneeksi tarpeetonta näkyvyyttä valeuutiskoneistolle? Miten yksittäisen toimittajan tai toimijan tulisi reagoida, kun valeuutisen kohteena on henkilö itse?

 

Yliopistotutkija Asko Lehmuskallio:

Miksi valokuvaan voi luottaa?

 

Alustuksessa esitellään historiallisia ja digiajan esimerkkejä valokuvallisen jäljen ja representaation välisestä jännitteestä.

 

Tutkija, YTT Jenni Mäenpää:

Totuuden jälkeisen ajan haasteita ammattimaiselle kuvajournalismille

 

Millaisia asioita kuvajournalismin todenmukaisuudesta on alalla käsitelty tähän asti ja mitä uutta tämä ns. totuuden jälkeinen aika valeuutisineen on kenties tuonut ammattilaisten pohdittavaksi. Miten kuvajournalismin ammattilaiset ovat ratkoneet kuvien aitouden varmistamiseen liittyviä kysymyksiä.

 

Kuvatoimittaja Jukka Kukkonen:

Valokuvien katoavat kontekstit

Miten mennyt tunnistetaan historiakuvissa? Aiheeseen pureudutaan esimerkkien kautta, analysoiden muun muassa Suomen 100-vuotisjuhlaraha-kohua.

 

Kysymyksiä, kokemuksia, keskustelua

 

12.00 Salaattilounas