Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia -kirja ilmestyy syyskuun lopussa

19.01.2016 | 5:58

Vastapainolta ilmestyy syyskuussa tiedeviestintää käsittelevä kirja

Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia

maito tappaa kansi

Se on syntynyt Suomen tiedetoimittajain liiton piirissä. Alun perin suunniteltiin vuosikirja-tyyppistä julkaisua, mutta kustantajan pyynnöstä idea laveni yleistajuiseksi tietokirjaksi tiedeviestinnän ajankohtaisista ilmiöistä.

Kirjan teemat ovat esillä Turun kirjamessuilla perjantaina 30.9.2016 järjestettävässä tiedetoimittajain liiton iltapäiväseminaarissa, jonka jälkeen kilistetään kirjan kunniaksi jäsentilaisuudessa.

Liiton 3. kansallisen kongressin teemat, populismi, vihapuhe ja sovittelujournalismi, sivuavat myös kirjan teemoja. Kongressi järjestetään Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa perjantaina 7.10.2016. Kongressi on kaksikielinen.

Ohessa Vastapainon laatima kirjan esittely:

Ulla Järvi ja Tuukka Tammi (toim.)

Maito tappaa

ja muita outoja tiedeuutisia

Viagran käyttäjillä uusi hengenvaara: juomavesi

Miten tiedeuutisia pitää lukea? Milloin nettiotsikko kannattaa klikata auki? Koska on paras kääntää sivua, kun uutinen ei täytä hyvän jutun vaatimuksia?

Tiedeuutisia seuraamalla maailma vaikuttaa pelottavalta. Tieto tuntuu pikemmin lisäävän tuskaa kuin selittävän maailmankaikkeuden ilmiöitä.

Ei ole sattumaa, että seksi, viina, väkivalta ja katastrofit hallitsevat myös tiedeuutisten otsikkoja. Media käyttää näitä mieltymyksiä surutta hyväkseen.

Tämä kirja on eloonjäämisopas tiedemedian seuraajalle. Se opastaa valitsemaan ja arvioimaan tiedeuutisia. Kirja sisältää kaiken nähneiden ammattilaisten oudoimmat ja hauskimmat tiedetarinat.

Kirjan tekijät ovat kokeneita tiedetoimittajia.