Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Verkostoitujan painajainen

Koronahengessä hybriditapahtumana järjestettiin Viheliäs tiedeviestintä -seminaari Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. (Kuva: Mikko Käkelä)

 
Tiedetoimittajain liiton 35. juhlavuodesta tuli ihan erilainen kuin kuviteltiin ja suunniteltiin. Koko maailman ihmisten vuodesta 2020 tuli ihan erilainen kuin kukaan osasi kuvitella. Globaalissa mittakaavassa yhden ihmisen toimiston ja reilun 1100 ihmisen yhteisön huolet ja menetetyt tapahtumat eivät ole edes sen kuuluisan perhosen siiveniskun veroinen asia.
Mutta silti kyse on isommasta asiasta kuin vain kevättalven Sanan valta -koulutuksen peruuntumisesta tai vuosikokouksen siirtymisestä elokuulle tai Turun kirjamessujen seminaarien ja jäsentapaamisen peruutuksista.
Verkostoituminen, yhteisöllisyys ja kohtaaminen ovat Tiedetoimittajain liiton kovaa ydintä. Ne eivät ole vain kiva pieni lisä yhdistystoiminnan arjessa, vaan keskeinen syy, miksi ihmiset haluavat kuulua juuri Suomen tiedetoimittajain liittoon.
Tästä vuodesta tuli verkostoitumiseen erikoistuneille toimijoille painajaismainen.
Vuonna 2019 liiton järjestämiä tapahtumia tai kokouksia kotimaassa oli kaikkiaan 20. Lisäksi liitto järjesti opintomatkat Andalusiaan ja Lausanneen maailman tiedetoimittajain konferenssiin. Näihin tapahtumiin osallistui yhteensä noin 760 ihmistä. Koska liitolla oli monia yleisötapahtumia esimerkiksi Tieteen päivillä ja Tieteiden yössä sekä Turun kirjamessuilla, osallistujista vajaa puolet oli muita kuin liiton jäseniä.
Viime vuonna siis useat sadat liittomme jäsenet istuivat seminaarisalissa jonkun toisen jäsenen vieressä. He juttelivat vilkkaasti tai vaihtoivat vain muutaman sanan tai katseen. Yleisötapahtumissa viereen istahti tai rinnalla kävi seisahtamassa tyystin vieras ihminen. Yhtä kaikki – ihminen oli siinä vierellä.
Vuoden 2017 liiton jäsenkyselyssä 80 prosenttia vastanneista piti erittäin tai melko tärkeänä syynä jäsenyydelleen liiton ammatilliseen identiteettiin tarjoamaa tukea. 78 prosenttia piti erittäin tai melko tärkeänä syynä liittoon kuulumiselle sen, että Tiedetoimittajat mahdollistaa verkostoitumisen ja kanssakäymisen kollegojen kanssa. Toki myös lehdistökortti, liiton koulutustilaisuudet ja apurahat nousivat keskeisiksi syiksi kahdelle kolmasosalle vastanneista.
Tiedetoimittajain liiton hallitus pohtikin loppukesän perinteisessä strategiaseminaarissa, miten ylläpitää identiteettiä ja yhteisöllisyyttä pitkään jatkuvien poikkeusolojen keskellä. Mäntsälässä peltojen keskellä kokoontuessamme tajusimme taas, miten tärkeää on ajatusten vaihtaminen, keskustelu, väittelykin ja ennen kaikkea innostuksen tunteen nouseminen, kun ollaan yhdessä elävinä ja tuntevina ihmisinä.
Strategiaseminaarin synnyttäminä nousi jälleen uusia ideoita liiton tulevaan toimintaan. Tavoitteena on rakentaa uutta toimintaa tuttujen muotojen rinnalle ja vahvistaa liiton jäsenten tunnetta siitä, että yhteisössä on voimaa. Moni asiantuntijatehtävissä toimivista tekee parhaillaan töitä osittain tai kokonaan etänä, jolloin kollegiaalinen tuki ja inspiroiminen hapertuu entisestään. Liitolla on ensi vuonna uudenlaisia toiminta-ajatuksia, miten rakentaa yhteisöllisyyttä, ja niistä lisää loppuvuodesta.

Nyt kannustammekin tutustumaan Tiedetoimittajain liiton hallituksen haettavaksi julistamaan Korona-ajan erityisapurahaan. Lue siitä lisää tästä LINKISTÄ. Hakuaika on lyhyt, 22.9.–30.9. – samoin hakemusten käsittelyaika. Korona-apurahaa myöntäessään liiton hallitus ottaa huomioon erityisesti koronatilanteen heikentämät ansiomahdollisuudet tai poikkeusolojen aiheuttamat lisäkulut.

Julkaistu

18 syys, 2020

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)