”Platonin mukaan…”, aloittaa Antti Sorri usein puheenvuoronsa. Hän ei esitelmöi, saati saarnaa. Ikaalisten Puistofilosofia-tapahtuman perustanut Sorri uskoo, että filosofia on vuorovaikutusta – kuten Platon kirjoittamissaan sokraattisissa dialogeissa.
Antti Sorrille filosofia on myös elämäntapa aivan kuin Sokrateelle antiikissa. Kuolevaisuutensa takia ihminen ei koskaan valmistu.
Sen Sorri on varmistanut, että Puistofilosofia-viikko koetaan Ikaalisissa heinäkuussa jo 14. kerran.
Vuonna 2009 Sorri luki Hesarista tuoreesta filosofian maisterista, joka piti Kaivopuistossa ilmaista ”filosofin vastaanottoa”. Seuraavana kesänä Sorri marssi Ikaalisten keskuspuistoon, pystytti kaksi kylttiä ja istui viltille odottamaan ohikulkijoista keskustelijoita. Heitä kävi viikon aikana 35 henkeä.
Siitä rohkaistuneena Sorri päätti kutsua jatkossa ammattifilosofeja alustamaan viikon keskusteluja.
Viime kesänä pelkästään tieteenfilosofi Inkeri Koskisen alustus veti 120 ihmistä, rankkasateesta ja abstraktista aiheesta huolimatta. Sorrin mukaan vilpitön innostus huokui puhujasta ja yleisöstä.
”Aiemmin Suomesta puuttui matalan portaan foorumi kaikille soveltuvalle ihmettelylle, ajatusten vaihdolle ja tiedon omaksumiselle”, Sorri sanoo.
”Puistofilosofia syntyi vastaamaan näihin tarpeisiin.” Niitä on riittänyt Akaassa ja Hämeenkyrössä, joihin Puistofilosofia on innoittanut omat filosofiset keskustelutapahtumansa viime vuosina.
Avarakatseisuutta ja ennakkoluuloja
Antti Sorri hämmästeli kaikkea jo lapsena. Viimein lukiossa äidinkielenopettaja sytytti filosofisen palon kehumalla Bertrand Russellin teosta Länsimaisen filosofian historia. Platon löytyi alkusivuilta.
”Filosofian harrastaminen tarjosi erinomaisia työkaluja oman elämän sekä maailman pohtimiseen. Löysin siitä menetelmän ihmettelylle”, Sorri, 48, muistelee.
Puistofilosofia-viikolla kaikki halukkaat pääsevät ääneen. Dialogissa kuitenkin myös kuunnellaan.
”Hienoa on täydentää ja tarvittaessa kokonaan muuttaa omia ajatuksia, mikäli keskusteluissa esiin noussut uusi tieto tai pätevä argumentti tuntuu perustellummalta. Näihin ahaa-elämyksiin törmää Puistofilosofia-viikolla päivittäin”, Sorri kertoo.
Yleisön vapaat keskustelut pienissä ryhmissä tuottavat usein ”ennennäkemättömän ulottuvuuden”.
Iloinneet ovat tunnetut alustajatkin. Vastikään edesmennyt professori Jaakko Hämeen-Anttila piti puheensa istuen intiaaniasennossa. Myös toimittaja Perttu Häkkinen ehti esitelmöidä ennen kuolemaansa. Filosofi Timo Airaksinen ja psykologi Pekka Sauri on nähty paikalla. Putinistien vainoaman toimittaja Jessikka Aron esitys vaati jo turvallisuusjärjestelyjä viranomaisten kanssa.
Viime kesänä pidettiin ensimmäinen Ikaalinen Pride -tapahtuma, ja Puistofilosofia osallistui siihen yhteistyökumppanina.
”Koimme ihmisoikeuksien puolustamisen ja suvaitsevaisuuden lisäämisen yhdistyksen arvojen mukaisiksi. Yhteistyön alettua yhdistys sai kuitenkin useita viestejä, joissa toimintaamme hämmästeltiin.”
Filosofista aktivismia sekin, että Sorri kuuluu Tapani Laineen ja Timo Vuorion kanssa trioon Keikkailevat filosofit, joka on nähty kirjamessuilla, näyttelyissä, elokuvafestivaaleilla ja museoissa.
Sivistys-teema valistuksen hengessä
Alustajia pyydetään esittelemään aiheensa mahdollisimman selväkielisesti, avaamaan akateemisia käsitteitä ja sisältöjä yleisölle. Sorrin mielestä tässä on onnistuttu.
”Puistofilosofiasta ei ole tullut ’akateemisen maailman henkselinpaukuttajien kokoontumisajoja’, kuten jotkut ovat pelänneet”, hän sanoo.
”Eri koulutustaustoista tulevat ihmiset ovat sulautuneet hyvin joukkoon. Keskustelu on ollut vireää ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa”, filosofian kandidaatti jatkaa.
Keskusteluaiheisiin ovat kuuluneet muun muassa ajankohtaiset ilmastonmuutos ja korona, Me too -liike ja naiset filosofian historiassa. Myös hyvää elämää, parisuhdetta ja rakkautta on käsitelty kuten kiistanalaisempia kuolemaa ja yliluonnollisia kokemuksia, joista alustanut psykologi Jukka Häkkinen selitti ne helpottuneelle yleisölle aivotoiminnan ilmiöinä.
”Pyrimme aiheissa monipuolisuuteen ja kiinnostavuuteen. Mitään aihetta ei lähtökohtaisesti jätetä käsittelemättä”, Sorri sanoo.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Puistofilosofia-tapahtuma toteutetaan heinäkuussa samalla teemalla.
”Olen valistuksen sivistysihanteen vankkumaton kannattaja”, Sorri sanoo.
”Sivistyksen tärkeiden elementtien kuten oppimistaitojen heikentyminen tai lukuharrastuksen lasku kertovat karua kieltään siitä, että sivistysihannetta on myös puolustettava ja kehitettävä.”
Sorrin mukaan kansalaisyhteiskunta vaatii myös aktiivista osallistumista sekä tietysti pohdiskeluja ja keskustelua – filosofian harrastamista. Sorri tuumii, että tiedollisella sekä opillisella sivistyksellä voidaan saavuttaa myös henkistä kasvua ihmisinä.
”Sivistyksen merkitys on mittaamaton. Sen ansiosta pyrimmekin tekemään maailmasta parempaa paikkaa tai sen puutteessa kaikki päättyy katastrofiin.”
Tiedeviestintää kumppaneiden tuella
Valistusihanteen hengessä Sorri painottaa, että tutkittu tieto on paras lääke luuloja ja virheellisiä uskomuksia vastaan. Puistofilosofia ry:n säännöissä tieteellisen tiedon levittämisen merkitys on rustattu välittömästi tarkoitusta ja toimintaa kuvaavan otsikon alle ensimmäiseen kappaleeseen.
”Olen kokenut, ja yhdistys on kokenut tiedeviestinnän merkityksen keskeiseksi”, Sorri sanoo.
”Harjoitamme tiedeviestintää Puistofilosofia-viikon yhteydessä tapahtumissamme ja nostamalla esiin mielenkiintoisia filosofisia ja tieteellisiä uutisia somekanavillamme.”
Ihmisten kasvanut innostus tapahtumaa kohtaan on tuonut vähitellen myös tukijoita. Jo vuodesta 2012 alkaen Suomen Akatemia on lähettänyt Ikaalisiin jonkun tutkijoistaan yleisömagneetiksi. Ja alusta lähtien Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimi on osallistunut esiintyjien matkakustannusten kattamiseen ja sittemmin myöntänyt ”pientä taloudellista tukea” sekä tarjonnut tapahtumapaikat.
Sorrin mukaan suurin osa Puistofilosofia-viikon tapahtumista tuotetaan kuitenkin talkoovoimin.
Vuosittaista tapahtuma-apurahaa on myöntänyt Ikaalisten säästöpankkisäätiö, ja tukea on tullut myös Tradekan säätiöltä. Alustajien kirjankustantajat ja yliopistot ovat kustantaneet edustajansa Ikaalisiin. Mukaan ovat tulleet Eurooppalaisen filosofian seura ja Suomen filosofinen yhdistys.
Sorrin mukaan Puistofilosofia ry:n nopean kasvun takia on tarkoitus tulevaisuudessa kasvattaa sen käytettävissä olevia varoja. Sivistyksen teemavuoden 2024 takia vireillä onkin rahoitushakemuksia.
Tiedetoimittajain liiton myöntämä Vuoden tiedeviestijän 2000 euron palkintoraha käytetään sekin ensi kesän Puistofilosofia-viikkoon.
Vuonna 2024 Sivistyksen teemavuoden kunniaksi Puistofilosofia ry ja Suomen Akatemia järjestävät Ikaalisten XIV Puistofilosofia-viikolla 16.–20. heinäkuuta erityisen sivistysaiheisen keskustelupaneelin, johon kutsutaan suomalaisia eturivin tutkijoita.
Antti Sorri ja Puistofilosofia ry
Antti Sorri on Ikaalisissa avopuolisonsa kanssa asuva puistofilosofi ja Ikaalisten kaupungin kulttuurituottaja (mukaan lukien Puistofilosofia-viikko).
Hän on työskennellyt vuosikymmenen ajan Sata-Häme Soi -festivaalin työntekijänä, tuottajana ja toiminnanjohtajana.
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut filosofian kandidaatti on opiskellut Oulun yliopistossa filosofiaa sivuaineena, pääaineenaan aate- ja oppihistoria.
Puistofilosofia ry perustettiin 2018 Ikaalisissa. Yhdistyksen päämääränä on filosofisen kulttuurin tunnetuksi tekeminen ja dialogin vahvistaminen. Yhdistys järjestää Puistofilosofia-viikkoa Ikaalisissa sekä erilaisia dialogia-tapahtumia yhteistyökumppaneitten kanssa.