Reetta Kettunen

kettunen_reetta-0064_web
Aloitin työni tutkimusviestinnän mahdollistajana raportoimalla kuulennoista hiekkalaatikkokavereille. Tämän jälkeen olen työstänyt väitöskirjan kasvitieteen alalta, työskennellyt tiedehallinnossa ja kustantamossa toimituspäällikkönä.
Nyt olen Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri. Neuvottelukunta on opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla sekä muun kansallisen ja kansainvälisen tiedon kehitystä. Keskeisiä toimintoja ovat tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot, joista neuvottelukunta tekee esityksen, tiedonjulkistamisen apurahat, jotka ovat muun muassa toimittajille tarkoitettuja, sekä yleisten kirjastojen ostotukilistan tietokirjallisuus. Pääsihteerinä vastaan kokonaisvaltaisesti neuvottelukunnalle asetettujen tehtävien toteuttamisesta.
Työni varsinainen suola on kuitenkin sidosryhmätyöskentely asiantuntijaverkostoissa. Olen muun muassa Kansanedustajien ja tutkijoiden seuran Tutkas hallituksen jäsen, Suomen Unesco-toimikunnan jäsen, Turun kirjamessujen päätoimikunnan puheenjohtaja, TIETOKIRJA.FI-tapahtuman suunnittelu- ja ohjelmatyöryhmän jäsenen, Tieteen päivien suunnitteluryhmän jäsen ja liiton hallituksen varapuheenjohtaja!
Asiantuntijatyö on usein niin kutsuttua varjoissa tehtävää työtä. Itse koen olevani mahdollistaja, edistän tutkimusviestintää ja tiedetoimittajuutta eri verkostoissa ja eri tavoin. Tunnen onnistumista, kun huomaan, että jokin ”liikahtaminen” tapahtui. Asiat etenevät usein kuin lumipallo: alkusysäyksestä kasvaa jotakin isompaa.
Tärkeitä asioita minulle ovat kirjallisuus, meri, metsä ja järvet, luova joutenolo, liikunta, tiede ja kulttuurinautiskelu.

Lue myös:

Voiko tutkija puhua luottamuksella toimittajalle?

Voiko tutkija puhua luottamuksella toimittajalle?

  Älä kirjoita tätä lehteen, mutta… Tämä fraasi on tuttu varmasti jokaiselle toimittajalle. Sen kuuluessa kynänkärki nousee paperista tai sormet näppäimistöltä. Jos keskustelua on taltioitu mikrofonilla tai videokameralla, haastateltava on yleensä odottanut...

Terveiset tulpasta!

Terveiset tulpasta!

  Vieläkö muistat jatkuvan marmatuksen suurten ikäluokkien muodostamasta tulpasta. Se oli kestoaihe 1980- ja 1990-luvun nuorisomedioissa, kuten Ylioppilaslehdessä. Silloin koettiin, että sotien jälkeen syntyneet sukupolvet olivat tukkineet uraputket. He jyräsivät...

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Vuonna 2019 The Economist kysyi artikkelissaan, onko Kiinasta tulossa tieteen supervalta? Vuonna 2024 se vastasi kysymykseensä raportissaan kertomalla, että Kiinasta on tullut tieteen suurvalta kasvitutkimuksesta suprajohdefysikkaan. Ruohonjuuritasolla Kiinan...