Riina Linna

Liityin liiton jäseneksi vuonna 2007 ja olen löytänyt tiedeviestinnän parissa työskentelevistä ammattilaisesta itselleni toisen tärkeän ammatillisen viiteryhmän, museolaisten rinnalle. Tieteen ja tekniikan popularisointi on ollut työsarkaani eri muodoissaan opastuksista näyttelyjen tekemiseen.

Näyttelyt ovat olleet minulle rakkain ja myös haastavin tiedeviestinnän muoto. Näyttelyssä on tilallinen kokonaiselämys, jossa on monia eri elementtejä eli tekstiä eri tasoilla, tunnelmaääntä, selostusta, kuvia, videoita, esineitä ja toiminnallisuutta. Näyttelyammattilaisen pitää siis olla monen asia taituri tai ainakin ymmärtää millainen muoto sopii millaisen asian havainnollistamiseen ja erityisesti, että miten erilaisista osista tulee kokonaisuus – näyttely.

Kesästä 2022 alkaen työtehtäviä tuunattiin taas ja nyt keskityn tekemään yhteiskehittäviä näyttely- ja muita projekteja erilaisten yhteisöjen kanssa. Lisäksi työni puitteissa toimin erilaisissa ammatillisissa verkoistoissa. Tiedetoimitajain liiton lisäksi olen oman ammattiliittoni hallituksessa sekä ICOMin eli kansainvälisen museoneuvoston tekniikan ja tieteen museoiden ja kokoelmien alakomitean (CIMUSET) hallituksessa.

Vapaa-ajan Riina nauttii laatuajasta sohvalla sarjojen ja kirjojen parissa. Tykkään myös kokeilla kaikenlaisia liikuntajuttuja: olen käynyt taitouinti- ja painonnostokurssin, käynyt triathlonkisoissa, juossut maratonin Kaliforniassa ja heittänyt moukaria SM-mitalin verran ikäsarjakisoissa. Pyöräilen ympäri vuoden, välillä myös keleillä, jolloin se ei ole järkevää, mutta joka havainnollistaa tiettyä jääräpäisyyttäni.