Teija Peltoniemi – tieteen parissa hei.
Tällaisen puhelinvastaajaviestin tein reilu parikymmentä vuotta sitten, kun sain oman kännykän. Tieteen parissa on ollut ja edelleen on innostavaa ja kivaa. Olen popularisoinut tiedettä pääasiassa videon tai audion välityksellä pisimpään Yleisradiossa, ja viime vuodet nimenomaan Tiedeykkösessä.
Asialinjalla on hyvä olla, mutta on syytä aina uudelleen miettiä, miten vaikea asia muuntuu ymmärrettäväksi, ja kuinka tiedejournalismia tehdään. Mitä on tiedejournalismi ja mihin se taipuu koko ajan kiireisemmäksi muuttuvassa mediaympäristössä? Mikä suhde on otsikolla ja sisällöllä? Tiedetoimittajan työ pistää pohtimaan monenlaista päivittäisessä työssäni, ja sytykettä ajattelulle tarjoavat myös kollegat.
Luonnontieteilijänä teen mieluusti juttuja kovista tieteistä ja lääketieteestä, mutta toimittajahan tarttuu aiheeseen kuin aiheeseen. Olen ollut mukana isoissa yhteistyöhankkeissa, joista on koetettu saada aikaan kiinnostava kokonaisuus, tv-ohjelma ja nettipalvelu, esimerkiksi Elämä pelissä kaudet 1 ja 2 sekä Pelastetaan duunit. Aloitin Radio Novassa Terveysuutiset ja samantyyppistä palvelua aloitimme Kustannus Oy Duodecimissa. Ylen tiedeohjelmat ovat olleet kotipesäni pisimpään.
Mitä saat, kun lähdet sote-alalta?
Sote-alan kriisi jatkuu. Mediassa näkyy yhä enemmän ammattilaisten, asiakkaiden ja kansalaisten huolestuneita puheenvuoroja. Kriisi tulee yhä julkisemmaksi ja muuttuu sote-organisaatioiden sisäisestä ilmiöstä koko kansan puheenaiheeksi. Myös media tekee töitä...