Bubista poliisimurhaajaan

Peter Jansson, Pasi Kivioja: Tilanne päällä – Suuria uutisia ja arkoja aiheita uutiskuvaajan silmin. Docendo 2019

Kannen kuva Vanhan palosta on ikoninen esimerkki Peter Janssonin Helsingin Sanomissa, Uudessa Suomessa ja muissa laatulehdissä julkaisemista kuvista. Jansson osasi sukeltaa ja vangita kohteena olevan asian olemuksen ja ytimen niin että kuva korvasi tuhat sanaa ja enemmänkin.
Tähän vaikutti myös kuvaajan kekseliäs ja taitava kuvaamismetodi – Jansson pääsi yöllä silloisen työnantajansa Huvufdstadsbladetin toimitukseen ja nappasi kuvan Ylioppilastalolta suoraan ikkunasta. Tehtaankadun poliisimurhien tekijän Christensenin Jansson pystyi saamaan kuvaan, koska osasi napata kuvauskiellossa olevan kohteensa oven raosta juuri kun tämä käveli ohi. Nopeus ja tilannetaju ovat huippukuvaajan perusominaisuuksia.
Osuvasti otsikoitu Tilanne päällä kertoo Janssonin urasta 70-luvulta tähän päivään. Ura on ollut kivikkoinen siinä mielessä, että monet kohteet ovat niin karmeaa katsottavaa, että ne tuodaan lukijan silmien eteen vasta tässä kirjassa.
Kuvauskohteina ovat olleet Estonian onnettomuus, Aasian tsunami, Tehtaankadun poliisimurhat, Heinojen murhat, rappioalkoholistit ja muut elämän varjoisan puolen asiat.
Mistään sosiaalipornosta ei ole kyse. Päinvastoin, tässäkin traagisien tapahtuminen kuvat koskettavat syvemmin kuin sanat. Pieni mutta merkityksellinen on kuva Estonian uhrista, jonka käsi pilkottaa – vahingossa – ruumiin peiton alta. Jansson toteaa, että esimerkiksi kolareissa syntyvät autoromut ovat arkipäivää, mutta jos romujen seasta näkyisi vaikka käsi, niin katsovat heräisivät turtumuksestaan – ja ajaisivat iisimmin.
Janssonin eräs kuva menehtyneestä rappioalkoholistista, joka on jäätynyt valkoiseksi koijansa edustalle, toimii esimerkkinä, miten vähäosaisuutta voi esittää niin että varakkaammatkin tuntevat syyllisyyttä ja häpeää.
Toki Jansson on kuvannut valoisempiakin aiheita. Hän on kuvannut ja tutustunutkin moniin julkkiksiin presidenteistä ja ministereistä talouselämän johtajiin. Suomen klubeissa tuntemattomana liikkuneen Mick Jaggerin Jansson onnistui vangitsemaan filmirullalle. Ja jopa eläinkunnan edustaja – Bubi-huhkaja Helsingin Olympiastadionilla vuonna 2007 – liiteli kansainväliseen kuuluisuuteen Janssonin ansiosta.

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)