Ulla Järvi
Satu Lipponen on ehdolla jatkamaan Euroopan tiedetoimittajien liiton (European Union of Science Journalists´ Association) puheenjohtajana. Millä mielellä hän suhtautuu EUSJA:aan?
Aloitit maaliskuussa 2014 Eusjan puheenjohtajana. Mikä on yllättänyt sinut positiivisesti?
EUSJA:n hallitus on ollut suuri ilon lähde. Olen oppinut tuntemaan hyvin Violan, Priitin, Jensin, Wolfgangin, Menelaoksen ja Johannen näiden lähes kahden vuoden aikana. Olen saanut heiltä myös suurta tukea, samoin emerituspresidenteiltä Barbie Drillsmalta, Istvan Palugyailta ja Hajo Neubertilta.
Mitä asioita olisit halunnut parantaa/muuttaa nopeammin?
Eusjan hallintorakenne ja säännöt olisi hyvä uudistaa. Yhdistyksen kotipaikka on Strasbourg, joten tämä on tehtävä Ranskan lainsäädännön mukaan.
Olen erittäin tyytyväinen, että EUSJA:lla on kokopäiväinen työntekijä EU- koordinaattorina. Samalla on tehty periaate, että hallituksen jäsenet tekevät tehtävänsä ilmaiseksi. Tämä on ollut kaksivuotiskauteni merkittävin linjaus.
Eusjassa on puhaltanut viime vuosina kylmiä tuulia ja sen hajoamisellakin on uhkailtu. Mikä on järjestön tilanne näkemyksesi mukaan nyt?
Tilanne ei ole onneksi ollut noin dramaattinen. Muutama voimakastahtoinen kandidaatti ei 2014 tai edellisvuosina tullut valituksi hallitukseen ja mielipaha kuohui yli.
EUSJA:n yleiskokouksen enemmistö tekee valinnat. Sellaista on demokratia.
Sävyisyyskin voi olla valtti tulla valituksi. En itse ollut pyrkimässä tehtävään. Minut headhuntattiin, mietin ja asetuin ehdolle. Yllätyksekseni tulin valituksi. EUSJA:a en tuntenut kovin hyvin. Olin saanut Helsingin maailmankonferenssin presidenttinä hyvät verkostot, joten ajattelin, että olen hyödyksi. Olimme Vesa Niinikankaan kanssa hahmotelleet eurooppalaista verkostoa, joten oli helppo oivaltaa EUSJA:n rooli.
EUSJA:lla oli 2014 ja on nytkin menossa useita EU-projekteja, 1 päättynyt ja kaksi meneillään FP7-ohjelmasta, Horisontti2020-ohjelmasta on alkanut yksi hanke, toinen on allekirjoitettu ja kolmas julkistamatta. Kyseessä on iso hallintokokonaisuus ja käsittelemme myös suuria summia. Tämä aiheutti suukopua, joka onneksi on laantunut, kun saimme ammattitaitoisen koordinaattorin Euroopan tiedesäätiöstä.
Kuten aina, yhdistystoiminnassa kova pyrkimys ei riitä valituksi tulemiseen. Kun brittiedustaja ei tullut valituksi sihteeriksi, hän ilmoitti yhdistyksensä eroavan Eusjan jäsenyydestä. Jouduimme erottamaan toisen jäsenyhdistyksen vuosien maksamattomien rästien takia.
Tuulet ovat nyt olleet lämpimät. Järjestämme brittien kanssa ensi vuoden Euroopan kokouksen Manchesterissä. Sopu on siis palannut. Yhdistystoiminnassa riidan kylväminen todella harvoin johtaa menestykseen.
Horisontti2020 on tähdentänyt Eusjan kaltaisten sidosryhmätoimijoiden merkitystä, joten työtämme arvostetaan ja EUSJAn talous on vahva. Yhdistys on ensi vuonna 45 vuotta. Meillä on 23 jäsenyhdistystä 20 maassa ja yhdistämme noin 3000 tiedejournalistia Euroopassa. Suomen yhdistys on näistä ylivoimaisesti suurin.
Budapestin tiedetoimittajien kongressissa marraskuussa 2015 lanseerattiin Nucleus-yhteistyö. Mitä se tarkoittaa? Mikä merkitys sillä on toimittajille tulevaisuudessa? Entä suomalaisille tiedeviestijöille?
Nucleus on kaikille avoin verkosto, joka yhdistää tiedetoimittajia rajojen yli. EUSJA on mukana globaalissa Nucleus-ryhmässä jota EU rahoittaa yhteensä neljällä miljoonalla eurolla. Kesto on neljä vuotta. Keskitymme tulossa oleviin eettisiin kysymyksiin, joista nanoteknologiassa tai synteettisessä biologiassa on keskusteltu.
Kehitämme hankkeen aikana eettisen ohjeiston käytännön työhön. Verkosto aloittaa toimintansa 2016 talvella. Suomalaiset mukaan! Rekrytointi koordinaatiosta on auki 20.12.2015 asti. Paljon mukavia kollegoita on olemassa, kannattaa harrastaa kv. yhteyksiä.
Sanot, että olet journalisti luita ja ytimiä myöten; mihin asioihin journalismissa yhä luotat?
Uteliaisuuteen, laaja-alaisuuteen, tahtoon hakea tietoa eri lähteistä ja varmistaa tietojen paikkansapitävyys. Suojella heikkoja, arvostella valtaapitäviä ja olla kriittinen. Jos nämä eivät toteudu, ollaan heikoilla. Valtaosa ihmiskunnasta on kunniallista väkeä ja enemmistö journalisteista suhtautuu työhönsä tosissaan.
EUSJA:lla useita EU- hankkeita meneillään
SisCatalyst ( päättynyt 2014)
NanoDiode
Huom. Koululaisille menossa videokilpailu vuoden 2015 loppuun asti.
Satori
Synergene
Nucleus (ei vielä omia sivuja), alkoi. 1.9.2015