Viron vireää tiedettä ja keväistä luontoa

Eteläinen Viro tiede- ja luontokohteineen on tiedetoimittajain tämän kevään opintomatkan kohde. (Kuva: Evelin Lumi/VisitEstonia)

 

Tiedetoimittajain liiton opintomatkalle Etelä-Viroon 18.–20.5.2023

 

Osallistujien arvonta on suoritettu 16.3., ja 78 hakijalle ilmoitettu. Viro on monelle tuttuakin tutumpi, mutta samalla naapurimaa, josta meillä on vielä paljon opittavaa. Tiedetoimittajain liiton opintomatkalle otamme bussin ja suuntaamme 40 hengen voimin Tallinnan kautta Tarttoon ja Viljandin pikkukaupunkiin, jossa yövymme. 

 

Helatorstaina 18.5. Tallinnaan matkataan Tallinkin uudella MyStar-aluksella. Päivällä vieraillaan Tallinnan teknillisellä yliopistolla, josta jatketaan bussilla illaksi ja yöksi Viljandiin (https://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/etela-viro/viljandi), josta paikalliset isäntämme sanovat, että siellä on ”Astrid Lindgren vibe”. Tutustumisillallinen nautitaan tunnelmallisessa Schloss Fellinin ravintolassa.

Perjantaina 19.5. on retkipäivä Vörtsjärvelle tapaamaan kala- ja vesitutkijoita ja sieltä Tarttoon, jossa on Tarton yliopiston tutkijoiden puheenvuoroja. Verkostoitumisillallisella kuullaan myös Viron tutkimusrahoituksesta ja Tarton Euroopan kulttuuripääkaupunki-hankkeen edistymisestä. Yöksi palataan Viljandiin.

Lauantaina 20.5. päästään kansallispuistoon joko Soomaalle tai Pärnun lähiluontoon. MUISTA äänestää oma suosikkisi, sillä toimittaja ja luonto-opas Mikko Virta vie meidät matkalaisten enemmistön valitsemaan kohteeseen. Luontoretki ei vaadi ”vuorikauriin serkun ominaisuuksia”, vaan kuljemme lenkkareissa pitkospuita pitkin rauhalliseen tahtiin. Mikko on luvannut puhua meille myös virolaisten omintakeisesta luontosuhteesta, johon luontousko ja kansanlääkintä antavat omat mausteensa.

Viron opintomatkalle valitaan 38 hakijaa ARVALLA hallituksen kokouksessa 16. maaliskuuta.

  Matkanjohtajina toimivat pääsihteeri Ulla Järvi ja hallituksen jäsen Ville Wittenberg. Ohjelma täydentyy vielä puhujilla.

LINKKI HAKULOMAKKEELLE

Tai kopioi tämä: https://www.lyyti.in/Viron_opintomatka__Hakulomake_arvontaa_varten_7976

 

ALUSTAVA OHJELMA:

 

HELATORSTAINA 18.5.

MUKANA PASSI TAI HENKILÖKORTTI!

Klo 9.30 Kokoontuminen Länsisatamassa (Länsiterminaari 2) ja matkalippujen jako.

Klo 10.30 Tallink MyStar lähtee Tallinnaan. Matkustamme Comfort Lounge -luokassa 8. kannella (https://fi.tallink.com/mystar)

Klo 12.30 Saapuminen Tallinnaan, siirrytään bussiin ja suunnataan Tal Techille (https://taltech.ee/en), jossa lounastamme

Klo 14–16 Miniseminaari Tal Techilla, tutkijoiden puheenvuoroja ja toiminnan esittelyä. Tarkempi ohjelma puhujineen ilmoitetaan myöhemmin.

Vierailun jälkeen lähtö kohti Viljandia, jonne saapuminen ja majoittuminen varattuihin hotelleihin noin klo 18.

Klo 20 Yhteinen Illallinen Restaurant Schlossissa (https://www.schlossfellin.ee/restaurant)

(Linnan historiasta: https://www.schlossfellin.ee/history)

Paikalliset sanovat, että Viljandissa on ”Astrid Lindgren vibe”. (Kuva: VisitEstonia)

 

Tartu, Estonia – AUG 12, 2020: New study facilty, called ”Delta building” (Delta hoone), of faculty of computer science, University of Tartu in construction.

 

PERJANTAI 19.5.

Aamiainen hotelleilla

Klo 10.00 Lähtö Viljandista Võrtsjärvelle kalatutkimuskeskukseen (EMU), (https://www.emu.ee/en/about-the-university/)

Klo 11–12 Kala- ja vesitutkijoiden tapaaminen

Klo 12–13 Bussimatka Tarttoon (mahd. tutkimusten esittelyä matkan aikana)

Klo 13–16 Tartossa miniseminaari, jossa puhumassa mm. Tarton yliopiston tutkijoita (tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin)

Klo 16–18 Vapaata käyskentelyä Tartossa (mahdollisuus sopia omia haastatteluita tai vierailla omatoimisesti esim. AHHAA-tiedekeskuksessa tai Kansallismuseossa)

Klo 18 Verkostoitumisillallinen Hölm-ravintolassa (WWW.HOLMRESTORAN.EE) yhdessä virolaisen tiedeväen kanssa. Illallisella kuulemme myös Viron tiedeneuvostosta (ETAG, https://www.etag.ee/en/) sekä vinkkejä Tarton Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmasta (https://tartu2024.ee/en).

Illallisen jälkeen paluumatka (n. 1h) Tartosta Viljandiin, jossa yöpyminen.

Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024. (Kuva: Kiur Kaasik/VisitEstonia)

 

LAUANTAINA 20.5.

Aamiainen hotelleissa ja matkalaukut bussiin

Klo 11 Luontoretkelle retkieväiden kanssa ja oppaan johdolla joko Soomaan kansallispuiston alueelle tai Pärnun rannikolle, jossa sijaitsee mm. Matsalun kansallispuisto. ÄÄNESTÄ HAKULOMAKKEELLA SUOSIKKIKOHDETTASI! Eniten lähtijöiden ääniä saanut kohde voittaa. Katso kohde-esittelyt alla.

Oppaana meillä on Pärnussa asuva toimittaja ja luonto-opas Mikko Virta

Noin klo 16 lähtö kohti Tallinnaa

Klo 19 Yhteinen illallinen laivalla (Delight Buffet)

Klo 19.30 Tallink My Star lähtee Tallinnasta

Klo 21.30 Helsingissä

 

Tärkeää käytännön tietoa matkasta

Mukaan lähtee Suomesta bussi kuljettajineen, eli meillä on oma bussi käytössä kolmen päivän ajan. Tämä helpottaa jonkin verran sitä logistista haastetta, että matkamme osuu Viron matkailukevään ”superviikonloppuun”, jolloin laivat ja hotellit ovat täyteen buukattuja. Vietämme sen vuoksi molemmat yöt Viljandissa useammassa eri hotellissa, mutta tästäkin ratkaisusta huolimatta osa matkalaisista joutuu valitettavasti vaihtamaan hotellia. Lenkkarit luontopolulle ja illalliskorut linnapäivälliselle mahtuvat matkalaukussa onneksi pieneen tilaan, ja vaivan palkaksi matkan hintaan sisältyy kolme illallista!

Illallisten lisäksi matkaan sisältyvät laivaliput (meno Comfort Loungessa, jossa pientä naposteltavaa, paluu kansipaikalla+illallinen), bussi Virossa, hotelliyöt aamiaisineen valitussa hotelliluokassa joko 1 tai 2 hengen huoneessa, lounas Tallinnassa 18.5 ja retkieväät 20.5. Helsingin ulkopuolelta tuleville korvataan matkat Helsinkiin, mutta ei mahdollisia yöpymisiä. Omavastuu on noin 1/3 matkan kokonaiskuluista ja vaihtelee hotelli- ja huonevalinnan mukaan. Opintomatkaa tuetaan liiton saamilla Kopiosto-korvauksilla.

Valitse hakulomakkeelta itsellesi sopiva majoitusvaihtoehto. Kahden hengen huoneet on hotelleissa varattu isoimmista kokoluokista.

Omavastuut:

Majoitus ***hotellissa 2 hengen huoneessa: 250 euroa; yhden hengen huoneessa: 350 euroa

Majoitus ****hotellissa 2 hengen huoneessa: 290 euroa, yhden hengen huoneessa: 420 euroa

 

Virolaisten luontosuhteessa elää yhä perinteinen luonnonusko. (Kuva: VIsitEstonia)

 

VALITSE JOMPI KUMPI NÄISTÄ LUONTORETKIKOHTEISTA:

1. Pärnun luontokohteet

Retkeilemme Pärnun lähikohteissa rantaniityllä, lintutorneissa ja rantapuistossa. Lisäksi käymme Audrun polderin kosteikolla, joka on Viron parhaimpia lintukohteita. Meri on läsnä näissä kaikissa kohteissa. Toukokuussa luonto on kauneimmillaan ja lintumaailma parhaimmillaan.

https://www.visitestonia.com/fi/parnun-rantaniityn-luontopolku

https://www.visitestonia.com/fi/parnun-rantaniityn-nakotornit-ja-kaupunkilehmat

2. Soomaan kansallispuisto 

Retkeilemme Soomaan kansallispuiston erilaisissa ympäristöissä. Tutustumme kahteen pitkospuureittiin, joista toinen vie suolle ja toinen metsään. Hyvällä tuurilla voimme nähdä kotkia ja muita Soomaan harvinaisia asukkaita.

https://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/etela-viro/soomaan-kansallispuisto

https://www.loodusegakoos.ee/minne-menna/kansallispuistot/soomaan-kansallispuisto

Luontoretkemme oppaana toimii toimittaja Mikko Virta. (Kuva: Marie Soosaar)

 

Mikko Virta on toimittaja, tietokirjailija ja luonto-opas, joka on asunut Virossa 18 vuotta ja kolunnut läpi maan patikkapolut ja luontokohteet. Häneltä ilmestyi viime vuonna tunnelmallinen opaskirja Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta: https://www.gummerus.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/IIiiFHGVQauiAhfx2opZWA/muutakin-kuin-tallinna-luontoretkelle-viroon-esittelee-naapurimaan-poikkeuksellista-luontoa-ja-inspiroi-matalan-kynnyksen-retkeilyyn/

Ville Wittenberg on Oulun yliopiston tiedeviestinnän asiantuntija. Näin hän kertoo matkaohjelmastamme: ”Tartto on ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki. Se on hyvä muistaa pääsitpä reissulle mukaan nyt tai et! Tällä matkalla et voi välttyä myöskään muistutuksesta, että Suomenkin seuraava kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 lähestyy. Parhaimmillaan saat siis tuleville vuosille runsaasti matkavinkkejä, vaikka olennaisinta on tietysti päästä tutustumaan virolaisiin tutkimuksiin, innovaatioihin ja gastronomiaan.”

Ulla Järvi on Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri. Tässä hänen perustelunsa, miksi liiton opintomatkoille kannattaa hakea: ”Tiedetoimittajain liiton opintomatkat ovat legendaarisia. Altistut väistämättä erilaisille ajatuksille, tapaat ennennäkemättömiä ihmisiä ja kenties myös rakkaita tuttuja. Tälle matkalle voit vain heittäytyä mukaan – niin, jos arpaonni suosii!”

Wittenbergin Villen linkkipoimintoja tutustumiskohteistamme:

(Klikkaa linkkiä tai kopioi se selaimeesi)

Tal Tech, Tallinn University of Technology

https://taltech.ee/en

https://virtualtour.taltech.ee/en/

Tartu University

Kampukset

https://virtualtour.ut.ee/en/

Teknologia- ja innovaatiokeskus Delta

https://delta.ut.ee/en/

Kokoaa samaan paikkaan tietojenkäsittelytieteen, robotiikan, teknologian, matematiikan, tilastotieteen, talouden, johtamisen ja liiketoiminnan aloilta tutkijoita ja opiskelijoita.

Personoidun lääketieteen massiivinen tutkimushanke

https://ut.ee/en/node/148243

Avaruustutkimus

https://kosmos.ut.ee/en

EMU Estonian University of Life Sciences

Kampusesittelyt

https://www.emu.ee/en/contact/campus/

Perustietoja

https://www.emu.ee/en/about-the-university/

Opiskelijoiden videoitu esittely ja keskustelu

https://www.emu.ee/en/about-the-university/news/uudis/2023/02/15/live-a-virtual-student-welcome-for-new-students

Limnologian tutkimuskeskus (Eesti Maaülikooli Võrtsjärve õppekeskus)

https://kalala.emu.ee/

ETAG Eesti Teadusagentuur (Estonian Research Council vrt. Suomen Akatemia)

https://www.etag.ee/en/

Viron tutkimusuutiset kootusti

https://researchinestonia.eu/

Tallinnan yliopiston tutkimusuutiset

https://www.tlu.ee/en/ta/teadus

Verkostoitumisillalliselle sopiva tutkimusuutinen 😊

https://news.err.ee/1608892949/research-new-smart-ring-detects-whether-a-drink-has-been-spiked

Uusimmat ajankohtaiset

Tervetuloa Turun kirjamessuille ja jäsentilaisuuteen 29.9.

Turun kirjamessuilla on jälleen liiton omaa ohjelmaa. Puheenaiheena ovat toimittajien tekemät tietokirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella pelkoa tai pelottavia asioita. Perjantai-illan päätteeksi kokoonnumme jo perinteeksi muodostuneen viini- ja...

Funikulaarilla Kakolaan ja Plussa-päivään

Stipendihaku on alkanut ProComin ja Tiedetoimittajain liiton perinteiseen  Plussa-seminaaripäivään. Paikkana on tänä vuonna Turku ja hotelli Kakola, jonka seminaaritilaan, entiseen vankilan kirkkoon, kokoonnutaan kirjamessujen aattona torstaina 28.9. Haussa on myös...

Liiton toimisto syyskauteen – Ota talteen syksyn tapahtumapäivät

Suomen tiedetoimittajain liiton toimisto on käynnistänyt syyskauden, vaikka kesä vielä viipyilee Salon IoT Campuksella.   SYKSYLLÄ TAPAHTUU! Liiton tapahtumatoiminta käynnistyy jälleen syksyllä. Jäsenkirjeissä ja liiton kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa...

41 hakijaa sai liiton kevään apurahan

  Liiton hallitus sai kevään kausi-apurahahaussa kaikkiaan 51 hakemusta yhteissummaltaan 122 339 euroa. Apuraha myönnettiin 41 hakijalle, ja apurahasumma oli yhteensä 76 987 euroa.  Eniten haettiin ja jaettiin apurahaa työskentelyyn. Myöntösumma oli 61 300 euroa....

Opintomatka tarjosi välähdyksiä Viron tiede-elämään

"Kuun päällä ja veden alla" tiivisti matkanjohtaja Ville Wittenberg Tiedetoimittajain liiton opintomatkan kulun tervetuliaispuheessaan verkostoitumis-illallisella Tartossa 19. toukokuuta.   Teksti: Ulla Järvi   Tuohon perjantaiseen retkipäivään oli mahtunut...

Sanan vallassa 3.5. työelämätaitoja

Sanan valta -koulutuspäivä yhdessä Journalistiliiton ja Terveystoimittajien kanssa ke 3.5. klo 10–16.30 Tieteiden talolla Helsingin Kruununhaassa. Luvassa on jälleen kiinnostavia puheenvuoroja kaikille osallistujille sekä intensiivisiä työpajoja. Tänä vuonna teemana...

Kevään apurahahaku on päättynyt

Kevään Kopiosto-apurahat olivat haettavissa 15.4.2023 saakka. Hakemuksia tuli yhteensä 62. Tämän haun yhteydessä saattoi hakea myös Suurapurahaa uutta tiedeviestintää luovaan tai kehittävään hankkeeseen. SEURAAVA HAKU ON 16.10.–15.11.2023 Suomen tiedetoimittajain...

Mari Heikkilä johtamaan Euroopan tiedetoimittajaliittoa

Suomen tiedetoimittajain liiton varapuheenjohtaja Mari Heikkilä on valittu EUSJA:n puheenjohtajaksi. Hän sanoo, että nyt korona-ajan jälkeen yhteinen liitto on tarpeellisempi kuin pitkään aikaan. EUSJA (European Union of Science Journalist’s Associations) on Euroopan...

Liiton palkinnonsaajia juhlittiin Valon juhlassa Teatterimuseolla

Vuoden 2023 tiedetoimittajapalkinnon ja tiedeviestintäpalkintojen saajia juhlittiin Teatterimuseolla Juhlaa vietettiin Teatterimuseolla Kaapelitehtaalla Helsingissä torstaina 2. helmikuuta. Ohessa kuvakoostetta juhlista. Lisää kuvia tulossa!      ...