Viestinnän vastuun rajoja Kotkassa 25.–26. elokuuta

Elokuussa virittäydittiin tulevaan syksyyn perinteisessä etiikkaseminaarissa Kotkan Ristiniemessä. Ohjelmassa oli ajan kanssa toteutettavia työpajoja, yhteisiä keskusteluja, virkistäytymistä luonnon helmassa, saunomista ja ohjelmallinen iltanuotio meren rannassa. Seminaarin teema on vastuun rajat.

Suomen tiedetoimittajain liiton, Suomen Journalistiliiton ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan yhteinen etiikkaseminaari on aiemmin järjestetty Valamossa ja Seilin saarella.

Tarjolla on eväitä ja harjoituksia viestinnän, journalismin ja tutkimuksen harjoittajille sekä kaikille eettisistä kysymyksistä kiinnostuneille. Yhteinen ohjelma sisältää mm. väkevistä puheenvuoroistaan tunnetun toimittaja, käsikirjoittaja, teatteriohjaaja Susanna Kuparisen herättelypuheenvuoron.

Ison osan ohjelmasta tekevät osallistujat itse – johdattelijoinaan alan ajankohtaisimpia kouluttajia. Vietät koko seminaarin yhdessä työpajassa, eli saat aiheeseen hyvän tuntuman.

Työpajoissa on aikaa puhua, kysyä ja pohdiskella

Maria Lassila-Merisalo (Kuva: Vilja Merisalo)

Tutkija, tietokirjailija Maria Lassila-Merisalon työpajassa mietitään, miten todellisuus taipuu tarinoiksi. Työpajassa käsitellään mm. seuraavia teemoja:

– Lähdekriittisyys tarinoissa
– Tarinoissa oleellista on tunne, miten sitä käytetään vastuullisesti – Draaman houkutukset ja journalistinen vastuu
– Tarinan suhde totuuteen ja auktoriteettiin (vrt. uutinen)
– Tarinankertojan oikeudet ja velvollisuudet (kenen tarinaa on lupa kertoa) 
– Selviytymistarinoiden eettiset ongelmat (perspektiivi, vaikeuksista voittoon)

Maria Lassila-Merisalo on hämeenlinnalainen tutkija ja tietokirjailija. Hän on väitellyt kaunokirjallisen journalismin poetiikasta suomalaisissa aikakauslehdissä ja kirjoittanut opaskirjan Tarinallinen journalismi (Vastapaino 2020). Hän on journalistisen kirjoittamisen ja viestinnän dosentti ja työskentelee tutkijayliopettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Lauri Haapanen (Kuva: Jouni Jyllinmaa)

Journalistiikan yliopistonlehtori, dosentti Lauri Haapanen Jyväskylän yliopistosta tarjoaa työpajan aiheesta siteeraamisen valta ja vastuu. 

On toimitus- ja tiedotustyön arkea siteerata ihmisten sanomisia suorina lainauksina ja ”hänen mukaansa”, siinä missä asiantuntijoille on arkea antaa lausuntoja, jotka sitten journalistisiin juttuihin ja tiedotteisiin päätyvät.

Laurin työpajassa pohditaan, miten haastattelupuhetta saa ja pitää muokata, kun sitä kirjoitetussa muodossa referoidaan. Toimittajan ja asiantuntijan tai viestijänkään näkökulmasta asia ei ole alkuunkaan yksinkertainen, yksiselitteinen saati ongelmaton. Harvoin siitä silti tehdään ongelmaa haastatteluja sovittaessa ja tuotettaessa.

Lauri Haapanen on Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineen yliopistonlehtori. Laurin väitöskirja käsitteli lainaiskäytäntöjä kirjoitetussa journalismissa. Lauri on toiminut JSN:n jäsenenä 2017-2019 ja tutkinut mm. tekoälyn ja itsesääntelyn suhteita. Seuraavassa apurahatutkimuksessaan hän selvittää sitä, millaiset valinnat erottavat journalismin muusta informaatiotuotannosta ja miten journalististen työprosessien kehittämisen ja läpinäkyvyyden lisäämisen avulla voidaan edistää yleisöjen luottamusta.

Hanna Nikkanen

Palkittu toimittaja, tietokirjailija Hanna Nikkanen vetää yritysten harjoittamaan viherpesuun liittyvän tutkivan journalismin työpajan. 

Tutkivan journalismin tehtävät ympäristökriisien aikakaudella
– Journalismin suhde ilmastonmuutokseen ja luontokatoon muuttuu – mitä se vaatii toimittajilta?
– Journalismi vallan vahtikoirana: mitä se tarkoittaa nyt?
– Caseja: miten toimittaja voi tutkia esim. kätkettyjä päästöjä, viherpesua, lobbausta ja ruokakriisiä? Mistä toimittaja löytää luotettavia lähteitä ja piilotettua tietoa?
– Toimittajien yhteistyö kansainvälisten kollegoiden ja tutkijoiden kanssa

Hanna Nikkanen on tutkiva toimittaja, tietokirjailija ja yksi pitkää journalismia julkaisevan Long Playn perustajista. Hän asuu Kemiönsaarella ja johtaa Long Play ympäristöjournalismihanketta. Nikkanen on työssään perehtynyt muun muassa ekologisiin kriiseihin ja digitaalisen teknologian demokratiavaikutuksiin. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja toiminut aiemmin Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Ohjelma ja matkat maksuttomia, majoitus ja ylläpito omakustanteiset

Kahden päivän ohjelma on maksuton Tiedetoimittajain liiton jäsenille. Majoituksesta (1hh) ja ylläpidosta perimme edullisen omavastuuhinnan 75 e. Mikäli haluat majoittua toisen osallistujan kanssa, ilmoita huonekaverisi nimi ilmoittautumislomakkeella (Terveisiä järjestäjille -kohdassa), ja maksatte molemmat 45 euron omavastuuhinnan.

Ristiniemeen järjestetään maksuton yhteinen menopaluu-kuljetus Helsingistä. Liitto korvaa jäsentensä matkakulut pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulijoille joko Helsinkiin yhteiskuljetukseen tai suoraan Kotkaan tuleville julkisen liikenteen taksojen mukaisesti.

Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 6. kesäkuuta ja päättyy ke 17.8. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan tähän etiikkaseminaariin, joka voidaan jälleen koronavuosien jälkeen järjestää!

Uusimmat ajankohtaiset

Kevään Kopiosto-apurahansaajat on nyt julkistettu

Luovaan työhön tarkoitetut apurahat ovat edelleen kiinnostavin hakukohde, ja siihen myönnettiin jälleen yli puolet kevään koko apurahapotista, 48 000 euroa. Toiseksi suosituin kohde ovat tiedeviestinnän toimissa tarvittavat laitteet, joita tuetaan 10 470 eurolla. Sitä...

Mikä muuttuu mediassa Journalistin ohjeiden uusiutuessa?

Seminaarissa 30.5. luvassa uudistuneita Journalistin ohjeita ja keskustelua journalismin ja viestinnän etiikasta – Mukana mm. Eero Hyvönen, Salla Nazarenko, Jouni Kemppainen, Tiina Raevaara, Elina Grundström... Tervetuloa päivittämään etiikkaosaamistasi...

Valon juhlassa tehtiin historiaa

Tiedetoimittajain vuosipäiväjuhlassa tehtiin historiaa. Meitä oli paikalla ainakin 160 liiton jäsentä; enemmän kuin koskaan aikaisemmin palkintojuhlissamme!   Ravintola Sykkeen sali todellakin sykki, ja puheensorina osoitti, että ihmiset olivat kaivanneet...

Haaveissa kongressi tai pidempi työprojekti?

Etkö ole pitkään aikaan hakenut Tiedetoimittajain liiton Kopiosto-apurahaa – olisiko nyt aika!   Suomen tiedetoimittajain liitto ry myöntää tiedeviestinnän alalla toimiville kohdeapurahoja syventävään työskentelyyn, koulutukseen, kokoukseen tai muuhun...

Liiton Valon juhlaa vietetään perjantaina 1.3.2024

Tervetuloa Helsinkiin Tiedetoimittajain liiton Valon juhlaan perjantaina 1.3.2024, klo 18-22! Paikka on entinen eli Mäkelänkatu 2:n katutason ravintola Syke. Juhlassa jaetaan Vuoden 2024 tiedetoimittajapalkinto sekä kaksi Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkintoa. Palkinnot...

Tieteen kaanonit romukoppaan Tieteiden yössä 25. tammikuuta

Suomen tiedetoimittajain liitto tarjoaa jälleen omaa ohjelmaa Tieteiden yössä torstai-iltana 25. tammikuuta. Tervetuloa paikan päälle! Paikkana on tuttu Helsingin kaupungintalon Tapahtumatori, jossa ohjelmaa on kello viidestä aina iltakahdeksaan asti. Illan teemana on...