Tiedetoimittajain liiton tuottamat ohjelmat Tieteiden päivillä ja Tieteiden yössä ovat nyt kuunneltavissa ja katseltavissa. Ota itsellesi aikaa ja tule mukaan!

 

Viheliäs tiede ja hankala tieto median kourissa:

Suomen tiedetoimittajain liiton podcastissa tutkijat ja median tekijät kertovat kokemuksistaan hyvän ja pahan tiedon puun juurella.

Siirry podcastiin  tästä

Ohjelmatyyppi:
Paneelikeskustelu
Keskustelijat: ohjelmajohtaja Tuukka Tammi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), tiedetoimittaja, tietokirjailija Mari Heikkiläja pääsihteeri Ulla Järvi (Suomen Tiedetoimittajain liitto).
 

Renessanssia Tieteiden yön illassa 14.1.2021

Verkkotapahtuman tallennukseen TÄSTÄ

Jos video ei käynnisty, kopioi tämä linkki selaimeesi: https://www.youtube.com/watch?v=g60xItG5mqw&feature=youtu.be
 

Tiede on itse itseään uudistavaa ja rakentuu aina entisen tutkimuksen päälle. Tieteessä voi käydä myös niinkin, että jo unohdettu vanha tutkimusaihe palaa takaisin kuvioihin. Tieteessä renessanssi näkyy jonkun teeman comebackina.
OHJELMA-AIKATAULU

  • klo 17.00—17.15 Ulla Järvi ja Minna Malja (Suomen tiedetoimittajain liitto ry): Tervetuliaissanat ja puhujien esittely
  • klo 17.15—17.45 Bakteeriopin professori Pentti Huovinen (Turun yliopisto): Hui, olet mitä syöt!

Kuinka kaukana olemme antiikin roomalaisen Galenoksen kehittämästä humoraaliopista, jossa sairauden ja terveyden asteen määräsivät elimistön neljä perusnestettä? Nykyään tiedetään, että suolisto ja aivot ovat kuin ovatkin yhteydessä toisiinsa ja aihetta tutkitaan vimmatusti. Bakteeriopin professori Pentti Huovinen tulee kertomaan suoliston bakteereista, jotka on yhdistetty mm. masennukseen, ahdistusoireisiin, diabetekseen tai vaikkapa Alzheimerin tautiin.

  • klo 17.50—18.20 Sosiaalityön professori Timo Harrikari (Lapin yliopisto): Pahatapaiset ja sopeutumattomat! Lastensuojelua yli aikojen

Timo Harrikarilta julkaistiin massiivinen Lastensuojelun historia. Miten lastensuojelu on muuttunut keskiajalta nykypäivään? Miten lapsi näyttäytyy oikeussääntelyn, lainvalmisteluaineistojen ja aikalaistekstien valossa? Miten lapsen kulttuurinen ja lainsäädännöllinen arvostus on muuttunut aikojen myötä?

  • klo 18.25—18.55 Tähtitieteilijä, tiedottaja Anne Liljeström (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa): Nam! Kuu on juustoa ja Auringon pinta puuroa

Mitä renessanssista jäi tähtitieteeseen? Nikolaus Kopernikuksen teoria aurinkokeskisestä järjestelmästä ilmestyi 1543. Johannes Keplerin planeettojen liikettä koskevat lait sekä Galileo Galilein kaukoputkihavainnot 1600-luvulla antoivat perustaa myöhemmälle tutkimukselle. Tähtitieteilijä Anne Liljeström Ursasta tietää, että Auringon pinnalla on puuroa. Mitä muuta meidän pitäisi tietää tähtitieteen saavutuksista?

  • klo 19.00—19.30 kirjailija ja filosofian tohtori Tiina Raevaara: Ai kauhee! Sarjamurhaajat

Erzsébet Báthory (1560–1614) oli unkarilainen kreivitär ja sarjamurhaajatar. Häntä ja neljää muuta syytettiin 20–600 tytön tai nuoren naisen kiduttamisesta ja tappamisesta. Aatelisrouva vangittiin ja muurattiin sisään huoneeseensa, apulaiset listittiin. Millaista on nykykauhukirjalllisuus? Onko renessanssilla perinnettä? Onko todellisuus tarua ihmeellisempää? Tiina Raevaara nostaa niskavillamme pystyyn ja kertoo illan lopuksi aivan kauheita juttuja!

  • klo 19.45 Ohjelma päättyy

Puheenvuorot kestävät noin 20-30 minuuttia ja aikaa annetaan myös yleisökysymyksille.
Järjestäjä: Suomen tiedetoimittajain liitto ry