Osmo Pekonen

Edit 17.10.22: Suru-uutinen tavoitti meidät 13.10., kun tiedotusvälineet kertoivat Osmo Pekosen menehtyneen yllättäen pyöräretkellä Ranskassa. Osmon blogikirjoitukset löytyvät tämän kirjoittajaesittelyn alta.

Osmo Pekonen oli väitellyt tohtoriksi kaksi kertaa: filosofian tohtoriksi matematiikan alalta ja yhteiskuntatieteiden tohtoriksi tieteenhistorian alalta. Hän oli Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen matematiikan dosentti sekä Oulun yliopiston tieteenhistorian dosentti. Tiedetoimittajan roolissa hän oli Springer-Verlagin julkaiseman matematiikan lehden The Mathematical Intelligencer kirja-arvostelupäällikkönä. Pekonen oli useaan otteeseen asunut ja työskennellyt Ranskassa, ja hänet tunnetaan Ranskan kulttuurin harrastajana. Hän oli neljän ranskalaisen tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsen. Osmo Pekonen on saanut professorin arvonimen.

Kirjoitukset:

Monen sortin denialisteja
How dare you, Greta?
Kulttuurisotien turmiollisuudesta
Ollako optimisti vai pessimisti?
Roviolta roviolle
Kidutusta El Silencion saarella
Humanismi unohtuu, ihminen unohtuu
Matematiikka sekä luo että tulkitsee taidetta
Princetonissapa minäkin
Koreassa, aamunkoiton maassa
Olemme ali-informoituja
Ei edes valhetta

Lue myös:

Mikroskooppisia iloja

Mikroskooppisia iloja

Tutkiskelin hiljattain intensiivisesti kuravettä, lounaspöydän jämiä, hyönteisiä ja kuorintavoidetta. Voi pojat, olipa mielenkiintoista. Osallistuminen Suomen biotaiteen seuran kokeelliseen mikroskooppityöpajaan MicroMatters todisti että asioiden katsominen uudesta...

Ihmiskunnan amokjuoksu

Ihmiskunnan amokjuoksu

  Viime päivinä maailman lehdissä on uutisoitu näkyvästi Atlantin merivirtausten huolestuttavasta häiriintymisestä. Merivirrat häiriintyvät jäätiköiden sulamisen ja merivesien lämpenemisen yhteisvaikutuksesta. Myös meillä ainakin YLE ja Ilta-Sanomat ovat jo...

Laastari ei auta yliopistojen sabotointiin

Laastari ei auta yliopistojen sabotointiin

Jos yliopistot investoivat kymmeniä miljoonia tietoturvaan ja fyysisten tilojen vartioimiseen, niin miksei sitten kaikkein tärkeimmän pääomansa eli tutkijoiden työn suojelemiseen?