Selänne, liha ja kommaritouhut

Janne Seppänen

Janne Seppänen. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

 

Ilta-Sanomat (6.2.) raportoi alkuviikosta Teemu Selänteen twiitistä, jossa hän ilmaisee asenteensa hallituksen aikeisiin vähentää lihansyöntiä. Ex-jääkiekkoilijamme twiittaa: ”Ei tsiisus (itkunauru-emojit) valtio päättää, mitä ihmisten pitäis syödä niinkö? Kommaritouhua parhaimmillaan (apinahäpeä-emoji) P.s. just oon tilaamassa waguhärkää”.

Tasapuolisuuden vaalimiseksi lehti poimi uutiseensa myös vihreiden Ville Niinistön twiitin, jossa hän argumentoi Selännettä vastaan. Uutinen kehystetään kamppailuksi, jossa Niinistö iskee ”vastapalloon”.

Juttu on tyypillistä ja laiskanpuoleista Twitter-journalismia: sosiaalisesta mediasta poimitaan kohu ja kiihdytetään sitä uutisessa.

*

Selänteen ajatusjärkäleen voisi ohittaa kevyesti, jos se olisi vain typerä twiitti. Se osuu kuitenkin suoraan ilmastokriisin ytimeen ja saa poikkeuksellisen paljon jakoja ja peukutuksia. Selänteen sanomisilla on väliä, koska häntä kuunnellaan ja fanitetaan.

Twiitissä puhuu mies, jonka oikeus syödä lihaa on koskematon. Tälle kaverille maltilliseen lihankulutukseen ja ilmastokriisin torjuntaan tähtäävä poliittinen työ on ”kommaritouhua”. Twiittinsä lopussa mies rojahtaa ähäkutti-tasolle ja päättää lihansyöjän identiteettikapinansa leveilyyn ”waguhärällä”.

Selänteen kaltaista kommunismianalyysiä olemme tottuneet kuulemaan myös toiselta Amerikan pojalta, Donald Trumpilta. Ex-presidentti on vakuuttunut siitä, että nykyinen varapresidentti Kamala Harris on kommunisti. Trumpin vanavedessä muutamat muutkin republikaanipoliitikot ovat ottaneet sanan käyttöönsä poliittisten vastustajiensa mitätöimiseksi.

New York Intelligencerin politiikan kommentaattori Ed Kilgore kysyikin ironisesti, tietävätkö nämä kommarikorttia viljelevät mistä puhuvat. Kysymys on kuitenkin hieman turha, koska oikeistopopulistinen retoriikan teho perustuu juuri tietämättömyyteen ja totuuden murentamiseen.

Kommariksi tai kommaritouhuksi leimaamiseen ei tarvita muuta kuin asenne, kyky sanoa paha sana ääneen ja liittää se ilmiöön, josta ei pidä.

*

Niin kauan kuin journalismi antaa Selänteen kaltaisten ns. hyvien jätkien sanoa mitä sylki suuhun tuo, he myös sanovat, mitä sylki suuhun tuo. Jos Ilta-Sanomat olisi keskittynyt kohun kiihdyttämisen sijaan journalismiin, se olisi ottanut Selänteen twiitin tosissaan ja esittänyt hänelle kysymyksiä.

Ohessa muutama, joilla pääsee alkuun.

  1. Mitä tarkoittaa kommaritouhu?
  2. Millä tavoin hallituksen toiminta on kommaritouhua?
  3. Onko ilmastonmuutoksen takia lihansyönnistä luopuva ihminen kommunisti?
  4. Miten näet twiittisi toimivan ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta?
  5. Mitä sanoisit niille nuorille urheilijoille, jotka pelkäävät ilmastonmuutosta ja ovat lopettaneet lihan syönnin tai vähentäneet sen minimiin?

Lue myös:

”Haluaisitko olla kukkakauppias?”

”Haluaisitko olla kukkakauppias?”

  Muutama kuukausi sitten kuuntelin Richard Powersin teokset "Ikimetsät" ja "Hämmästys". Molemmissa kirjoissa kasveilla ja kasveista kiinnostuneilla ihmisillä oli merkittävä rooli. Ikimetsien yksi keskeisimmistä hahmoista oli nuori naistutkija, joka tieteenalansa...

Talven hauskin ja hirvittävin lelu on sanoja arpova papukaija 

Talven hauskin ja hirvittävin lelu on sanoja arpova papukaija 

Keskusteleva tekoäly ChatGPT on valloittanut maailman vajaassa kolmessa kuukaudessa. Sitä selitetään ja kommentoidaan mediassa, ja sen avulla kirjoitetaan jo väitöskirjoja ja läpäistään pääsykokeita. Somessa ei voi välttyä hulvattomilta ja pelottavilta...

Ristiriitojen sietämisestä

Ristiriitojen sietämisestä

    Ajatukseni lähtevät harhailemaan, kun luen uutista Turkin ja Syyrian maanjäristysten uhreista. Suunnaton, musertava tragedia: kuolleita ainakin 44 000, kotinsa menettäneitä valtava määrä.   Kumpikaan noista ihmisoikeuksia, demokratiaa ja ylipäätään...