Selänne, liha ja kommaritouhut

Janne Seppänen

Janne Seppänen. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

 

Ilta-Sanomat (6.2.) raportoi alkuviikosta Teemu Selänteen twiitistä, jossa hän ilmaisee asenteensa hallituksen aikeisiin vähentää lihansyöntiä. Ex-jääkiekkoilijamme twiittaa: ”Ei tsiisus (itkunauru-emojit) valtio päättää, mitä ihmisten pitäis syödä niinkö? Kommaritouhua parhaimmillaan (apinahäpeä-emoji) P.s. just oon tilaamassa waguhärkää”.

Tasapuolisuuden vaalimiseksi lehti poimi uutiseensa myös vihreiden Ville Niinistön twiitin, jossa hän argumentoi Selännettä vastaan. Uutinen kehystetään kamppailuksi, jossa Niinistö iskee ”vastapalloon”.

Juttu on tyypillistä ja laiskanpuoleista Twitter-journalismia: sosiaalisesta mediasta poimitaan kohu ja kiihdytetään sitä uutisessa.

*

Selänteen ajatusjärkäleen voisi ohittaa kevyesti, jos se olisi vain typerä twiitti. Se osuu kuitenkin suoraan ilmastokriisin ytimeen ja saa poikkeuksellisen paljon jakoja ja peukutuksia. Selänteen sanomisilla on väliä, koska häntä kuunnellaan ja fanitetaan.

Twiitissä puhuu mies, jonka oikeus syödä lihaa on koskematon. Tälle kaverille maltilliseen lihankulutukseen ja ilmastokriisin torjuntaan tähtäävä poliittinen työ on ”kommaritouhua”. Twiittinsä lopussa mies rojahtaa ähäkutti-tasolle ja päättää lihansyöjän identiteettikapinansa leveilyyn ”waguhärällä”.

Selänteen kaltaista kommunismianalyysiä olemme tottuneet kuulemaan myös toiselta Amerikan pojalta, Donald Trumpilta. Ex-presidentti on vakuuttunut siitä, että nykyinen varapresidentti Kamala Harris on kommunisti. Trumpin vanavedessä muutamat muutkin republikaanipoliitikot ovat ottaneet sanan käyttöönsä poliittisten vastustajiensa mitätöimiseksi.

New York Intelligencerin politiikan kommentaattori Ed Kilgore kysyikin ironisesti, tietävätkö nämä kommarikorttia viljelevät mistä puhuvat. Kysymys on kuitenkin hieman turha, koska oikeistopopulistinen retoriikan teho perustuu juuri tietämättömyyteen ja totuuden murentamiseen.

Kommariksi tai kommaritouhuksi leimaamiseen ei tarvita muuta kuin asenne, kyky sanoa paha sana ääneen ja liittää se ilmiöön, josta ei pidä.

*

Niin kauan kuin journalismi antaa Selänteen kaltaisten ns. hyvien jätkien sanoa mitä sylki suuhun tuo, he myös sanovat, mitä sylki suuhun tuo. Jos Ilta-Sanomat olisi keskittynyt kohun kiihdyttämisen sijaan journalismiin, se olisi ottanut Selänteen twiitin tosissaan ja esittänyt hänelle kysymyksiä.

Ohessa muutama, joilla pääsee alkuun.

  1. Mitä tarkoittaa kommaritouhu?
  2. Millä tavoin hallituksen toiminta on kommaritouhua?
  3. Onko ilmastonmuutoksen takia lihansyönnistä luopuva ihminen kommunisti?
  4. Miten näet twiittisi toimivan ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta?
  5. Mitä sanoisit niille nuorille urheilijoille, jotka pelkäävät ilmastonmuutosta ja ovat lopettaneet lihan syönnin tai vähentäneet sen minimiin?

Lue myös:

Voiko tutkija puhua luottamuksella toimittajalle?

Voiko tutkija puhua luottamuksella toimittajalle?

  Älä kirjoita tätä lehteen, mutta… Tämä fraasi on tuttu varmasti jokaiselle toimittajalle. Sen kuuluessa kynänkärki nousee paperista tai sormet näppäimistöltä. Jos keskustelua on taltioitu mikrofonilla tai videokameralla, haastateltava on yleensä odottanut...

Terveiset tulpasta!

Terveiset tulpasta!

  Vieläkö muistat jatkuvan marmatuksen suurten ikäluokkien muodostamasta tulpasta. Se oli kestoaihe 1980- ja 1990-luvun nuorisomedioissa, kuten Ylioppilaslehdessä. Silloin koettiin, että sotien jälkeen syntyneet sukupolvet olivat tukkineet uraputket. He jyräsivät...

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Vuonna 2019 The Economist kysyi artikkelissaan, onko Kiinasta tulossa tieteen supervalta? Vuonna 2024 se vastasi kysymykseensä raportissaan kertomalla, että Kiinasta on tullut tieteen suurvalta kasvitutkimuksesta suprajohdefysikkaan. Ruohonjuuritasolla Kiinan...

Pitäisikö olla huolissaan?

Pitäisikö olla huolissaan?

Otsikko ei tässä liity televisiosta tuttuun viihdeohjelmaan, eikä sen ole tarkoitus herättää lukijaa ajattelemaan Tuomas Kyrön partaista naamataulua vaan maailman tilaa. Ja vastaan kysymykseeni itse: kyllä pitäisi olla huolissaan, ainakin rahtusen huolissaan. Meille...