Selänne, liha ja kommaritouhut

Janne Seppänen

Janne Seppänen. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

 

Ilta-Sanomat (6.2.) raportoi alkuviikosta Teemu Selänteen twiitistä, jossa hän ilmaisee asenteensa hallituksen aikeisiin vähentää lihansyöntiä. Ex-jääkiekkoilijamme twiittaa: ”Ei tsiisus (itkunauru-emojit) valtio päättää, mitä ihmisten pitäis syödä niinkö? Kommaritouhua parhaimmillaan (apinahäpeä-emoji) P.s. just oon tilaamassa waguhärkää”.

Tasapuolisuuden vaalimiseksi lehti poimi uutiseensa myös vihreiden Ville Niinistön twiitin, jossa hän argumentoi Selännettä vastaan. Uutinen kehystetään kamppailuksi, jossa Niinistö iskee ”vastapalloon”.

Juttu on tyypillistä ja laiskanpuoleista Twitter-journalismia: sosiaalisesta mediasta poimitaan kohu ja kiihdytetään sitä uutisessa.

*

Selänteen ajatusjärkäleen voisi ohittaa kevyesti, jos se olisi vain typerä twiitti. Se osuu kuitenkin suoraan ilmastokriisin ytimeen ja saa poikkeuksellisen paljon jakoja ja peukutuksia. Selänteen sanomisilla on väliä, koska häntä kuunnellaan ja fanitetaan.

Twiitissä puhuu mies, jonka oikeus syödä lihaa on koskematon. Tälle kaverille maltilliseen lihankulutukseen ja ilmastokriisin torjuntaan tähtäävä poliittinen työ on ”kommaritouhua”. Twiittinsä lopussa mies rojahtaa ähäkutti-tasolle ja päättää lihansyöjän identiteettikapinansa leveilyyn ”waguhärällä”.

Selänteen kaltaista kommunismianalyysiä olemme tottuneet kuulemaan myös toiselta Amerikan pojalta, Donald Trumpilta. Ex-presidentti on vakuuttunut siitä, että nykyinen varapresidentti Kamala Harris on kommunisti. Trumpin vanavedessä muutamat muutkin republikaanipoliitikot ovat ottaneet sanan käyttöönsä poliittisten vastustajiensa mitätöimiseksi.

New York Intelligencerin politiikan kommentaattori Ed Kilgore kysyikin ironisesti, tietävätkö nämä kommarikorttia viljelevät mistä puhuvat. Kysymys on kuitenkin hieman turha, koska oikeistopopulistinen retoriikan teho perustuu juuri tietämättömyyteen ja totuuden murentamiseen.

Kommariksi tai kommaritouhuksi leimaamiseen ei tarvita muuta kuin asenne, kyky sanoa paha sana ääneen ja liittää se ilmiöön, josta ei pidä.

*

Niin kauan kuin journalismi antaa Selänteen kaltaisten ns. hyvien jätkien sanoa mitä sylki suuhun tuo, he myös sanovat, mitä sylki suuhun tuo. Jos Ilta-Sanomat olisi keskittynyt kohun kiihdyttämisen sijaan journalismiin, se olisi ottanut Selänteen twiitin tosissaan ja esittänyt hänelle kysymyksiä.

Ohessa muutama, joilla pääsee alkuun.

  1. Mitä tarkoittaa kommaritouhu?
  2. Millä tavoin hallituksen toiminta on kommaritouhua?
  3. Onko ilmastonmuutoksen takia lihansyönnistä luopuva ihminen kommunisti?
  4. Miten näet twiittisi toimivan ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta?
  5. Mitä sanoisit niille nuorille urheilijoille, jotka pelkäävät ilmastonmuutosta ja ovat lopettaneet lihan syönnin tai vähentäneet sen minimiin?

Lue myös:

Hauskuuden kuolema

Hauskuuden kuolema

Jääkiekon MM-kisat päättyivät juuri Prahassa. Pelaajat kertoivat nauttineensa hikoilusta ja kaikkensa antamisesta kentällä eivätkä suinkaan Prahan oluttarjonnasta. Vasta putoamiseen ja pettymykseen päättynyt puolivälierä kirvoitti kommentteja oluttölkkien avaamisesta....

Kuuluuko fiktio tiedejournalismiin?

Kuuluuko fiktio tiedejournalismiin?

  Fiktiivisten ainesten käytöstä journalismissa on käyty kiivasta keskustelua tänä keväänä toimittaja Matti Kuuselan elämäkerran myötä. Osa keskustelijoista ei ole nähnyt sepitteen käytössä ongelmaa, kun taas osassa puheenvuoroja fiktio on haluttu rajata kokonaan...

Mitkä ovat mieheyden ääripäät?

Mitkä ovat mieheyden ääripäät?

Parisuhteessa vaikeimpia asioita on oppia rakastamaan puolisoaan juuri sellaisena kuin hän on, eikä sellaisena kuin haluaisi hänen olevan. Sama pätee journalismiin. On vaikea pitää journalismista, joka ravistelee omia arvoja ja asenteita. Rakastetuimmat toimittajat...