Tapio Markkanen

Professori Tapio Markkanen on tähtitieteilijä, joka on toiminut opetuksen ja tiedevalistuksen kehittämisessä, muun muassa matemaattis-luonnontieteellisen perussivistyksen komitean pääsihteerinä. Hän on yksi tiedekeskus Heurekan perustajista ja luonut sen sisällön lähtökohdat. Hän on toiminut Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston pääsihteerinä ja vaikuttanut siinä tehtävässä korkeakouluopintojen ja tutkimuksen kansainvälistymiseen, erityisesti eurooppalaisen yhteistyön ja liikkuvuuden kehittymiseen.
Tapio Markkanen on nykyisin eläkkeellä, mutta harjoittaa aktiivisesti tieteen historian tutkimusta. Hän on Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja ja on ollut muun muassa tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan hallituksen puheenjohtaja ja kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 Suomen valmistelutyöryhmän puheenjohtaja.
Markkasella on kiehtova kyky vangita yleisön mielenkiinto ja taito tuoda asiat suurelle yleisölle ymmärrettävään muotoon. Heurekan suunnitteluvaiheesta lähtien hän on suunnitellut useita näyttelyitä, uusimpana Avartuva maailma – kartta-aarteita A. E. Nordenskiöldin kokoelmasta (2013) ja tehnyt useita kirjoja, muun muassa Paratiisista katsoen – tähtitaivaan karttojen historiaa (2009). Markkanen on kysytty ja suosittu tieteen popularisoija myös luennoitsijana. Hän on valmistanut myös kymmeniä radio- ja televisiodokumentteja.
Vuoden tiedetoimittaja -palkintoon liittyy 5000 euron rahapalkinto ja Tiedeviestintäpalkintoihin 1000 euron rahapalkinnot. Palkinnot rahoitetaan valokopiointikorvauksilla.
Tapio Markkasen puhe Valon juhlassa 3.2.2014
Teija Riikola: Tarinankertoja tieteen toreilta