Erilainen eläinvideo: pistoja karjalaumaan

Riitta Oittinen

Hollantilaisen Pim Zwierin kokeellinen dokumentti Alles Was Irgendwie Nützt (2013, 7.38 min) (Kaikki mikä on jotenkin hyödyllistä) ravistelee pohtimaan tieteen- ja maataloushistorian synkempiä polkuja. Materiaalina on Martin-Luther -yliopiston professorin, agronomi Julius Kühnin mukaan nimetty lasinegatiivikokoelma. Se sisältää Hallen koetilan jalostuseläimistä aikavälillä 1910-40 otettuja valokuvia.
Kuviin asetettujen eläinten esillepano muistuttaa historiallisia lääketieteellisiä ja antropologisia otoksia. Filmin alussa on sivukuva kuvauspöydälle asetetusta karitsasta. Sitten näytetään kuvasarja vapaasti tepastelevista sioista. Kerronnan edetessä rotuja tulee lisää ja tarkkaillut eläimet vaihtuvat: filmi puristaa vuosia kestäneet tutkimukset ja mittaukset rytmikkäästi eteneviin kuvasarjoihin. Näemme risteytyskokeiden tuloksia, sarvien kasvun arviointia ja saman poikueen porsaita joista toinen on ylensyötetty ja toinen lähes näännytetty nälkään.

Välillä animaation tapaan etenevässä visuaalisessa tulvassa vilahtaa lähiotoksia karakul-lampaiden turkkien kiharuudesta ja krimiturkissa keikistelevä naismalli. Mukana näkyy myös veren tahrima työntekijä, seinälle riviin nostettuja ruhoja, nyljettyjä nahkoja, eläinten kallonmittaukseen tarkoitettu laite ja huolellisia piirroksia eläinten luustosta.
Minimalistinen, soittorasian musiikkia muistuttava ääniraita antaa sisällölle kontrastia, nivoen toisaalta yhteen visuaalista vyörystä. Sitä täydennetään niukoilla taustatiedoilla. Kokonaisuus on outo yhdistelmä subjektiivista ja yleistä, eläinrakkautta ja eläinten systemaattista hyödyntämistä, tieteellistä ja ei-tieteellistä informaatiota. Elokuva jättää oudon ja hämmentyneen olon.
Lisätietoja karakul-lampaiden jalostamisesta täällä: Tiago Saraiva, The Production and Circulation of Standardised Karakul Sheep and Frontier Settlement in the Empires of Hitler, Mussolini and Salazar, teoksessa New Natures: Joining Environmental History with Science and Technology Studies (2013).
Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilan 7.5.2016 järjestämässä tilaisuudessa lehmät kirmaavat ensimmäistä kertaa kesälaitumille tänä vuonna. kello 11.30. Ohjelmaa! Maatalousylioppilaiden ainejärjestö Sampsa myy makkaraa ja kahvia.

Lue myös:

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Tieteen uusi suurvalta on Kiina – ainakin tietyillä aloilla

Vuonna 2019 The Economist kysyi artikkelissaan, onko Kiinasta tulossa tieteen supervalta? Vuonna 2024 se vastasi kysymykseensä raportissaan kertomalla, että Kiinasta on tullut tieteen suurvalta kasvitutkimuksesta suprajohdefysikkaan. Ruohonjuuritasolla Kiinan...

Pitäisikö olla huolissaan?

Pitäisikö olla huolissaan?

Otsikko ei tässä liity televisiosta tuttuun viihdeohjelmaan, eikä sen ole tarkoitus herättää lukijaa ajattelemaan Tuomas Kyrön partaista naamataulua vaan maailman tilaa. Ja vastaan kysymykseeni itse: kyllä pitäisi olla huolissaan, ainakin rahtusen huolissaan. Meille...

Freudin ilmastokriisi

Freudin ilmastokriisi

  Yleisradion aamulähetysten sääennusteet ovat kiinnostavaa seurattavaa ilmastokriisin psyykkisen todellisuuden näkökulmasta. Epänormaalin helteisen sään jatkuessa ennusteiden positiivinen perusvire sammuu ajoittain. Meteorologit ja juontajat eivät enää kerro...