Rationaalisuuden myytti – selittääkö talous lasten harvalukuisuuden?

Juha Herkman

Yksi maaliskuun lopun kärkiuutinen oli syntyvyyden lasku, joka haastaa Suomen tulevaisuutta, kun ikäihmisten määrä kasvaa ja yhteiskuntaa pyörittävät ikäluokat pienenevät.

Uutinen ei sinänsä ole uusi. Samaa virttä on laulettu melkeinpä koko tämä vuosituhat, vaikka korona-aikana nähtiin hetkellinen syntyvyyden heilahdus toiseen suuntaan. Ilmiö ei koske vain Suomea: syntyvyys on jo pitkään laskenut hyvinvoivissa yhteiskunnissa, kuten kaikissa Pohjoismaissa.

Uutisen tekee kiinnostavaksi se, että asiaa tarkasteltiin toistuvasti talouden näkökulmasta. Syntyvyys ja hoivasuhde ovat tietenkin keskeisiä kansantaloudellisia tekijöitä ja perhe-elämän tukeminen esimerkiksi päivähoidon ja sosiaalitukien avulla tärkeä talouden alue yhteiskunnassa. Talous ei kuitenkaan selitä kuin osan siitä, miksi ihmiset lisääntyvät tai eivät lisäänny.

Tuoreimman Perhebarometrin (2023) mukaan lähes puolet suomalaisista 20–45-vuotiaista ei aio hankkia (lisää) lapsia. Syyt tähän ovat moninaiset. Erityisesti miehillä korostuu sopivan kumppanin puute, mutta ylipäätään taustalla vaikuttavat henkilökohtaiset syyt: halu jatkaa omaehtoista elämäntyyliä, tehdä itsenäisesti asioita, harrastaa, kouluttautua, keskittyä töihin. Ekonomistit nimittävät tätä ”lasten vaihtoehtoiskustannukseksi”, josta voidaan tehdä laskennallisia malleja.

Perhebarometri osoittaa kuitenkin, että monet pelkoa ja epävarmuutta globaalisti tuottavat seikat vaikuttavat myös haluttomuuteen lapseutua. Erityisesti huoli ilmastonmuutoksesta ja liikakansoituksesta suitsii lisääntymishaluja, samoin talouskriisit – sodat ja pandemiat eivät niinkään.

Politiikan tutkimuksessa alettiin vuosituhannen vaihteessa puhua rationaalisuuden harhasta tai myytistä. Poliittisia valintoja ja esimerkiksi äänestyspäätöksiä tekevät ihmiset on nähty – ja nähdään paljolti edelleen – rationaalisia valintoja tekevinä yksilöinä, jotka kalkyloivat aina itselle edukkaimman vaihtoehdon. Osa tutkijoista muistutti, että puolue- tai ehdokasvalinta ei ole aina kovin järkiperäistä toimintaa. Siihen voivat vaikuttaa monet hetkellisetkin tunteet ja identiteetteihin liittyvät kokemukset.

Matemaattiset ja tilastolliset mallit ovat havainnollisia ja monella tavalla hyödyllisiä, mutta nykyisissä yhteiskunnissa, joissa ihmiset eivät jakaannu selväpiirteisesti sosioekonomisiin lokeroihin tai vasemmistoon ja oikeistoon, käyttäytymisen selittäminen saati ennustaminen niiden avulla on alati vaikeampaa.

Identiteettipolitiikan aikakaudella tarvitaan myös ihmistieteitä ja laadullista tutkimusta, jotta moninaisiin motiiveihin ja tunneperäisiin valintoihin saadaan tolkkua.

 

Juha Herkman. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

Lue myös:

Amis, sivistys ja ongelmat – kaksi tutkimusta, kaksi näkökulmaa

Amis, sivistys ja ongelmat – kaksi tutkimusta, kaksi näkökulmaa

Ammatillinen koulutus on jälleen noussut pinnalle mediassa. Tutkija Penni Pietilä osallistui kolmen lukukauden ajan ammattikoulun äidinkielen opetukseen. Hän havaitsi, että yleissivistävät tavoitteet ovat jääneet opintojen nopean edistämisen ja työelämään siirtymisen...

Sanoma hajotti tiedetoimituksensa

Sanoma hajotti tiedetoimituksensa

  Vuosikymmenen mittainen kokeilu tuli päätökseen, kun Sanoma ilmoitti jakavansa Helsingin Sanomien tiedetoimituksen kahteen osaan. Minä ja kolme muuta Tiede- ja Tiede Luonto -lehtien tuottajaa sekä niiden päätoimittaja ja graafikko siirryimme maaliskuun alussa...

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Miksi ihmeessä Yleisradion irtisanomiset eivät ole herättäneet näkyvää huolta yliopistopiireissä? Missä viipyvät tutkijoiden solidaarisuuden osoitukset journalisteille? Tätä olen viime aikoina ihmetellyt. Samassa veneessähän tässä ollaan puolustamassa faktapohjaista...

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Kuuntelin Sitran Tekoja tulevaisuuteen: Ratkaisuja talouden kestävään kasvuun-webinaarin maaliskuun alussa. Tilausuudessa pohdittiin eri kantilta sitä ongelmaa, että Suomen bruttokansantuote ei ole kasvanut kohta 20 vuoteen ja työn tuottavuus on huonontunut koko ajan....